Чарлс Волдстајн

Из Википедије, слободне енциклопедије
Чарлс Волдстајн
Charles Waldstein.jpg
Личне информације
Датум рођења: 30. март 1856.
Место рођења: Њујорк
Држава рођења: Сједињене Америчке Државе САД
Датум смрти: 21. март 1927.(1927-03-21)(70 год.)
Место смрти: Напуљ
Држава смрти: Италија Краљевина Италија
Држављанство: Застава Сједињених Америчких Држава САД
Спортске информације
Спорт Стрељаштво

Чарлс Волдстајн (енг. Charles Waldstein касније Сер Чарлс Волдстајн 30. март 1856. Њујорк1927.) био је енглеско-амерички археолог.

Биографија[уреди]

Рођен је у Њујорку у јеврејској породици. Студирао је на Универзитету археологије на Колумбија универзитету у Њујорку, Универзитету Рупрехт-Карл у Хајделберг и Универзитету Кембриџ у Кембриџу. Године 1880. Волдстајн је професор (предавач) класичне археологије на Кембриџ универзитету, а две године касније постаје и шест година остаје директор Fitzwilliam Museum у Кембриџу. На позив из Атине 1889. одлази за директора америчке Школа за класичне студије, где остаје до 1993, када постаје професор у истој институцији. Године 1895 Волдстајн се вратио назад у Енглеску и на Универзитету Кембриџ постаје професор ликовне уметности и то место је задржао до 1901. Током боравка у Атини руководио је ископавањима Археолошког института Америке у Палатеји, Еритреји на месту где је по његовом мишљењу био гроб Аристотела. Касније је формирао међународни одбор за ископавање Херкуланеума.

Летње олимпијске игре 1896.[уреди]

Волдстајн се такмичио у стрељаштву дисциплини гађања војничком пушком на Олимпијским играма 1896. у Атини, као члан екипе САД. Његов коначни резултат и место су непознати. Био је најстарији учесник Игара и један од двојице америчких спортиста који нису освојили ниједну медаљу.

Спољашње везе[уреди]