Чарлс Волдстајн

Из Википедије, слободне енциклопедије
Чарлс Волдстајн
Charles Waldstein.jpg
Личне информације
Датум рођења (1856-03-30)30. март 1856.
Место рођења Њујорк
Држава рођења Застава Сједињених Америчких Држава Сједињене Америчке Државе
Датум смрти 21. март 1927.(1927-03-21) (70 год.)
Место смрти Напуљ
Држава смрти Застава Италије Краљевина Италија
Држављанство Застава Сједињених Америчких Држава САД
Спортске информације
Спорт Стрељаштво

Чарлс Волдстајн (енгл. Charles Waldstein касније Сер Чарлс Волдстајн 30. март 1856. Њујорк1927.) био је енглеско-амерички археолог.

Биографија[уреди]

Рођен је у Њујорку у јеврејској породици. Студирао је на Универзитету археологије на Колумбија универзитету у Њујорку, Универзитету Рупрехт-Карл у Хајделберг и Универзитету Кембриџ у Кембриџу. Године 1880. Волдстајн је професор (предавач) класичне археологије на Кембриџ универзитету, а две године касније постаје и шест година остаје директор Fitzwilliam Museum у Кембриџу. На позив из Атине 1889. одлази за директора америчке Школа за класичне студије, где остаје до 1993, када постаје професор у истој институцији. Године 1895 Волдстајн се вратио назад у Енглеску и на Универзитету Кембриџ постаје професор ликовне уметности и то место је задржао до 1901. Током боравка у Атини руководио је ископавањима Археолошког института Америке у Палатеји, Еритреји на месту где је по његовом мишљењу био гроб Аристотела. Касније је формирао међународни одбор за ископавање Херкуланеума.

Летње олимпијске игре 1896.[уреди]

Волдстајн се такмичио у стрељаштву дисциплини гађања војничком пушком на Олимпијским играма 1896. у Атини, као члан екипе САД. Његов коначни резултат и место су непознати. Био је најстарији учесник Игара и један од двојице америчких спортиста који нису освојили ниједну медаљу.

Спољашње везе[уреди]