Чарлс Дароу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Чарлс Брејс Дароу
Charlie Darrow.png
Чарлс Дароу
Датум рођења(1889-08-10)10. август 1889.
Место рођењаФиладелфија, Пенсилванија
 САД
Датум смрти28. август 1967.(1967-08-28) (78 год.)
Место смртиОкруг Бакс, Пенсилванија
 САД

Чарлс Брејс Дароу (енгл. Charles Brace Darrow; Филаделфија, Пенсилванија, 10. август 1889Округ Бакс, Пенсилванија, 28. август 1967) био је Aмериканац најпознатији по томе што је изумио друштвену игруМонопол“.

Приватни живот[уреди]

Дароу је прво био продавац гријача у Џермантауну, малом мјесту у Филаделфији за вријеме Велике кризе.

Монопол[уреди]

Након што је изгубио посао у берзанској фирми након слома берзе 1929, Дароу је почео да се бави разним занимањима. 1933. године на свом кухињском столу играо је игру „лендлорд” (коју је измислила Елизабет Меги) и одушевио се овом игром толико да је пожелео да је донекле измени и модернизује. Нову варијанту која је понела назив „Монопол”, развио је уз помоћ старијег сина Вилијама и супруге Естер, а играо је са родитељима и пријатељима, и неколико месеци касније патентирао је свој проналазак. Дароу је затим правио ручно копије ове игре и продавао их за четири долара по комаду. Када је потражња била толика да више није могао да стигне да направи довољан број примерака, обратио се компанији „Браћа Паркер” и покушао да је заинтересује за свој изум. Одмах су га одбили уз објашњење да у својој игри има 3 грешке , а не 52 како се данас популарно мисли. Касније, међутим, власници компаније су ипак прихватили изум Чарлса Дароуа и решили да откупе права на игру. Тако је 1935. године „Монопол” постао најпродаванија игра у Америци. Браћа Паркер су платила и Лизи Меги, као и свим другим иноваторима који су у међувремену дизајнирали сличан тип игре, за раније варијанте „Монопола”, и прогласили Дароуа творцем ове игре.

Игра „улагања” у некретнине од тада до данашњих дана популарна је у целом свету и донела је велику зараду компанији „Браћа Паркер”.

Извори[уреди]