Чарлс Дароу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Чарлс Брејс Дароу
Charlie Darrow.png
Чарлс Дароу
Датум рођења 10. август 1889.
Место рођења Филаделфија, Пенсилванија
 САД
Датум смрти 28. август 1967.
Место смрти Округ Бакс, Пенсилванија
 САД

Чарлс Брејс Дароу (енгл. Charles Brace Darrow; Филаделфија, Пенсилванија, 10. август 1889Округ Бакс, Пенсилванија, 28. август 1967) био је Aмериканац најпознатији по томе што је изумио друштвену игруМонопол“.

Приватни живот[уреди]

Дароу је прво био продавац гријача у Џермантауну, малом мјесту у Филаделфији за вријеме Велике кризе.

Монопол[уреди]

Након што је изгубио посао у берзанској фирми након слома берзе 1929, Дароу је почео да се бави разним занимањима. 1933. године на свом кухињском столу играо је игру „лендлорд” (коју је измислила Елизабет Меги) и одушевио се овом игром толико да је пожелео да је донекле измени и модернизује. Нову варијанту која је понела назив „Монопол”, развио је уз помоћ старијег сина Вилијама и супруге Естер, а играо је са родитељима и пријатељима, и неколико месеци касније патентирао је свој проналазак. Дароу је затим правио ручно копије ове игре и продавао их за четири долара по комаду. Када је потражња била толика да више није могао да стигне да направи довољан број примерака, обратио се компанији „Браћа Паркер” и покушао да је заинтересује за свој изум. Одмах су га одбили уз објашњење да у својој игри има 3 грешке , а не 52 како се данас популарно мисли. Касније, међутим, власници компаније су ипак прихватили изум Чарлса Дароуа и решили да откупе права на игру. Тако је 1935. године „Монопол” постао најпродаванија игра у Америци. Браћа Паркер су платила и Лизи Меги, као и свим другим иноваторима који су у међувремену дизајнирали сличан тип игре, за раније варијанте „Монопола”, и прогласили Дароуа творцем ове игре.

Игра „улагања” у некретнине од тада до данашњих дана популарна је у целом свету и донела је велику зараду компанији „Браћа Паркер”.

Извори[уреди]