Човек који је хтео да буде краљ

С Википедије, слободне енциклопедије
Човек који је хтео да буде краљ
Филмски постер
Изворни насловThe Man Who Would Be King
Жанравантура, акција
РежијаЏон Хјустон
СценариоГледис Хил
Џон Хјустон
Радјард Киплинг
ПродуцентЏон Фореман
Главне улогеШон Конери
Мајкл Кејн
Кристофер Пламер
МузикаМорис Жар
Продуцентска
кућа
Коламбија пикчерс
Година1975.
Трајање129 минута
ЗемљаСАД
 Уједињено Краљевство
Буџет8.000.000 долара[1]
Зарада13.200.000 долара[2]
IMDb веза

Човек који је хтео да буде краљ (енгл. The Man Who Would Be King) је америчко-британски авантуристички филм снимљен 1975. године у режији Џона Хјустона. Представља адаптацију истоимене приче Радјарда Киплинга. Хјустон је био велики поклоник Киплингове приче, те ју је покушавао екранизирати деценијама; остварење тих планова су sпречили финанsијски и други проблеми, али највише то што је сматрао да једино највеће холивудске звезде могу достојно тумачити ликове Пичија и Древота. 1950-их требало је да то буду Хамфри Богарт и Кларк Гејбл (који су преминули пре него што је Хјустон успео покренути филм), 1960-их Кирк Даглас и Берт Ланкастер, а 1970-их Роберт Редфорд и Пол Њумен. На крају је Њумен Хјустону предложио да би најбоље било да те ликове тумаче британски глумци, па га Хјустон послушао те одабрао Кејна и Konerija, који су тада уживали врхунац популарности. Само снимање, које се одвијало у лондонским студијима Пиневуда те локацијама у Француској и Мароку су обележили проблеми везани уз Хјустоново здравствено стање, те каотичне одлуке везане уз кастинг - па је тако манекенка Теса Далј, претходно ангажована за улогу кафиристанске принцезе Рохане, на самом сету изненада замењена Кејновом супругом Шакиром Кејн.

Иако је Човек који је хтео да буде краљ међу критичарима имао поклонике, међу којима се својим одушевљењем посебно истакао Роџер Иберт, део је сматрао да је превише развучен, те да га је додатно упропсатио Кејна са својим "преглумљивањем". Комерцијални резултати су, представљали велико разочарање.

Радња[уреди | уреди извор]

Радња започиње 1885. године у Британској Индији када Киплинг (чији лик тумачи Кристофер Пламер) као новинар од свог познаника, бившег војника Пичи Карнегана (чији лик тумачи Мајкл Кејн) слуша причу о томе како су он и његов друг Дени Древот (кога тумачи Шон Конери) напустили војску и одлучили потражити богатство и срећу у забаченим деловима средње Азије те дошли у Кафиристан, изоловану планинску област источног Авганистана где их је, видевши необичну одећу и необично "магично" оружје као што су пушке, локално становништво "препознало" као божанства, а Древота као свог древног владара Александра Великог, који је освојило овај регион 328. п. н. е..

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Шон Конери Данијел Древот
Мајкл Кејн Пичи Карнеган
Кристофер Пламер Радјард Киплинг
Шакира Кејн Роксана
Карум Бен Буи Кафу-Селим
Саид Џафри Били Фиш (Мачендра Гарун)
Догми Ларби Утај

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Box Office Information for The Man Who Would Be King. IMDb. Retrieved September 18, 2013.
  2. ^ Top 20 Films of 1975 by Domestic Revenue. Box Office Report via Internet Archive. Retrieved September 18, 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]