Чупакабра

С Википедије, слободне енциклопедије
Цртеж Чупакабре

Чупакабра (шп. Chupacabra; tʃupaˈkaβɾa) или Чупакабрас (шп. Chupacabras) је легендарни криптид за који се прича да живи у деловима Америке, а прва опажања су јављена у Порторику.[1] Има долази од речи chupar (сисати) и cabra (коза), по наводној навици животиње да напада и пије крв стоке, нарочито коза.

Физички описи створења се разликују. Причало се да је то тешко створење, величине малог медведа са низом бодљи који иду од врата до корена репа.

Први сведоци који тврде са су видели ово створење да су га видели у Порторику 1995, а опажања ове врсте су касније пријављивана све до Мејна на северу и до Чилеа на југу, па чак се тврди да су ова створења примећена изван Америка, у државама као што су Русија и Филипини, али многа од ових сведочења су одбачена као неоснована или без доказа. Опажања у северном Мексику или југу САД су верификована као примери опажања животиња из породице Canidae које су оболеле од шуге.[2] Биолози сматрају чупакабру модерном легендом.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Illegal Immigrants Frightened by Raid Rumors; George Bush: "The Decider"; "Happy Slapping". CNN. 2. 5. 2006. Приступљено 5. 10. 2007. 
  2. ^ Radford, Benjamin. 2011. Tracking the Chupacabra: The Vampire Beast in Fact, Fiction and Folklore. ISBN 978-0-8263-5015-2.
  3. ^ Miried Gonzalez Rodriguez. Dizfrazado el chupacabras (на језику: Spanish). Puerto Rico: Primera Hora. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Miried Gonzalez Rodriguez. Dizfrazado el chupacabras (на језику: Spanish). Puerto Rico: Primera Hora. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]