Шаблон:ИЧ-Џон Дикон

С Википедије, слободне енциклопедије
Дикон на концерту Квина у Даблину 1979. године
Дикон на концерту Квина у Даблину 1979. године

Џон Ричард Дикон (енгл. John Richard Deacon; Лестер, 19. август 1951) бивши је енглески рок музичар, најпознатији као басиста рок групе Квин (енгл. Queen). Џон је најмлађи члан групе Квин, а такође им се последњи придружио 1971. године, што се најчешће узима као година оснивања бенда. Компоновао је и написао неколико песама за бенд које су постале хитови, као што су: You're My Best Friend, Another One Bites the Dust и I Want to Break Free, а био је укључен и у управљање финансијама бенда.

Дикон је одрастао у Одбију, Лестер, где је свирао са локалним бендом Опозишон, пре него што се преселио у Лондон на студије електронике на Челси колеџу. Квину се придружио 1971. године на основу својих музичких и електронских вештина, посебно због ручно направљеног појачала Deacy Amp који је гитариста Брајан Меј користио како би креирао гитарске оркестре током каријере групе Квин. Почевши од трећег албума Квина, Sheer Heart Attack, па надаље, Дикон је писао барем по једну песму по албуму, а неке од њих су постале хитови. Поред свирања бас гитаре, свирао је ритам и акустичну гитару на неколико албума и повремено клавијатуре.

Након смрти Фредија Меркјурија, фронтмена групе, 1991. године, Трибјут концерта Фредија Меркјурија 20. априла 1992. године, Дикон се почео повлачити из музике и свирао је спорадично са преосталим члановима групе на још неколико догађаја касније. Са музичке сцене потпуно се повукао 1997. године, након снимања песме No-One but You (Only the Good Die Young). Одлучио је да не учествује у новом пројекту групе Квин са преостала два члана — Брајаном Мејом и Роџером Тејлором — и новим певачем Полом Роџерсом.