Шаблон:ИЧ-Мири (Малезија)

С Википедије, слободне енциклопедије
Мири
Мири

Мири (малајс. Miri, кин: 美里) приморски је град на североистоку Саравака у Малезији, смештен у близини границе са Брунејом, на острву Борнео. Град се простире на површини од 997,43 km², налази се 798 km североисточно од Качинга и 329 km југозападно од Кота Кинабалу. Мири је други град по величини у Сараваку, са 234.541 становника од 2010.

Пре него што је Мири основан, Маруди је био административни центар северне регије Саравак. Компанија Мири основана је 1910. године када је Ројал Дач Шел избушио први извор нафте. Откриће нафтног поља у Мирију довело је до брзог развоја града. Град је постао административно средиште северне регије Саравак до 1929. године. Током Другог светског рата, Брукеова влада уништила је нафтна поља Мири да би саботирала јапанске операције у југоисточној Азији, али без успеха; град Мири био је прва тачка искрцавања јапанских трупа на Борнеу. Каснија јапанска окупација довела је до тога да је Мири постала мета савезничких ваздушних напада који су проузроковали уништавање рафинерија нафте. Нафтна индустрија је и даље била главни играч у градској економији након рата. Истраживање нафте кренуло је од педесетих година 20. века, али су после тога пронађена нова унутрашња нафтна поља 1989. и 2011. године. Године 1974. формирање малезијске нафтне и гасне компаније Петронас довело је до сарадње између Петронаса и Шела на истраживању нафте у региону Мири. Године 2005. Мири је постала десети град у Малезији који је добио званични статус града, први недржавни главни град који је добио такав статус.

Мири се налази на листи Унеско светске баштине. Национални парк Гунунг Мулу је највећа позната пећинска дворана на свету, и даље је једно од омиљених одредишта за еко-туризам у Мирију. Мири је, такође, родно место малезијске нафтне индустрије. Остале велике индустрије у граду укључују дрвну индустрију, афричку уљану палму и туризам.