Шаблон:Main-lat

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Документација шаблона[прикажи] [уреди] [историја] [освежи]

Kada je članak na Vikipediji velik, ponekad se piše u stilu kratkog sadržaja. Ovaj šablon se koristi nakon zaglavlja sažetka od. ispod naziva odeljka, da bi povezao odeljak sa glavnim člankom koji je u njemu sumiran. Za imenski prostor kategorija, molimo koristite šablon {{Cat main-lat}} umesto ovog.

Upotreba ovog šablona bi trebalo da se ograniči samo na svrhe opisane iznad. Šablon nije namenjen za upotrebu kao zamena inlajn linkovima ili šablonu {{Further}}. Šablon {{Further}} se koristi kada se u odeljku tumači specifični aspekt teme, a ne piše kratak sadržaj od. ne sumira tema (piše u kratkim crtama ono osnovno). Na primer, u članku ftalat, šablon koji bi se stavio ispod odeljka Ometanje endokrinih funkcija nikako ne bi smelo da bude {{Main-lat|Ometanje endokrinih funkcija}}, zato što se odeljak posebno bavi ftalatima kao esterima koji ometaju endokrine funkcije, a ne supstancama koje uopšteno govoreći ometaju endokrine funkcije.

Ovaj šablon takođe ne bi trebalo da se koristi u uvodnim odeljcima. Uvodni odeljak je uvek kratak sadržaj celog članka u kojem se nalazi, a ne nekog drugog članka; uzimajući to u obzir, jedina prikladna primena šablona {{main-lat}} od. mesto na koje se može staviti je sam članak.

Za članke pisane na ćirilici, koristiti šablon {{Main}}!

Upotreba[уреди извор]

Osnovna upotreba
{{main-lat|ČLANAK}}
Svi parametri
{{main-lat | ČLANAK 1 | ČLANAK 2 | ČLANAK 3 | ... | l1 = IZMENJENI TEKST 1 | l2 = IZMENJENI TEKST 2 | l3 = IZMENJENI TEKST 3 | ... | selfref = da}}

Parametri[уреди извор]

  • 1, 2, 3, ... — stranice na koje će šablon da vodi; neophodno je najmanje jedno ime; kategorije i datoteke se automatski izbaciju pomoću trika sa dvotačkom, a veze do odeljaka se formatiraju kao stranica § odeljak (ne kao Medijaviki podrazumevano formatiranje: stranica#odeljak)
  • l1, l2, l3, ... — opcione oznake gde će da svaka od stranica vodi svojim linkom (label 1, label 2, label 3, ... za ovaj šablon ne radi)
  • selfref — ako se postavi na „yes”, „y”, „true” ili „1” od. na „da” ili „d”, dodaje se CSS klasa „selfref”; ovo se koristi za označavanje selfreferenci na Vikipediji (pogledajte Šablon:Selfref za više informacija)

Primeri[уреди извор]

Greške[уреди извор]

Ako nijedno ime stranice nije uneseno, šablon će da ispiše ime trenutne stranice (bez prefiksa za imenski prostor) kao prvi parametar:

Ni do jedne greške ne može da dođe pri upotrebi ovog šablona (ime stranice može da ne bude uneseno, mogu da budu uneseni drugi parametri a ime stranice da nije uključeno, može da se koristi znak jednako i može da se izvrši direktan poziv šablona pomoću „#invoke” komande.) Ovo nije slučaj sa, primera radi, šablonom {{see also}}.

TemplateData
Ovo je TemplateData dokumentacija za ovaj šablon, korišćena u Vizuelnom uređivaču i u drugim alatkama; pogledajte mesečni izveštaj o greškama za ovaj šablon.

TemplateData za Main-lat

Ovaj šablon se koristi na vrhu odeljka, direktno ispod zaglavlja (naslova) odeljka ili pododeljka, te pravi hetnout za preusmeravanje na mali broj stranica koje detaljno opisuju temu tog odeljka. Šablon će se prikazati iskošenim slovima i izvučen: „Glavni članci: ČLANAK 1, ČLANAK 2 i ČLANAK 3”

Параметри шаблона

ПараметарОписВрстаСтатус
ČLANAK 11

Ime prve stranice na koju želite da link vodi. Ako nije određeno, ime trenutne stranice (bez prefiksa za imenski prostor) se koristi kao prvi parametar.

кратак текстпредложено
ČLANAK 22

Ime druge stranice na koju želite da link vodi.

кратак текстнеобавезно
ČLANAK 33

Ime treće stranice na koju želite da link vodi. Još stranica može da se doda koristeći parametre „4”, „5”, „6” itd.

кратак текстнеобавезно
IZMENJENI TEKST 1l1

Šta će da se prikaže za prvi povezani članak.

кратак текстнеобавезно
IZMENJENI TEKST 2l2

Šta će da se prikaže za drugi povezani članak.

кратак текстнеобавезно
IZMENJENI TEKST 3l3

Šta će da se prikaže za treći povezani članak. Još izmenjenih tekstova može da se doda povećavajući brojeve (počev od „label 4” ili „l4” za stranicu 4) kao imena parametara.

кратак текстнеобавезно
Selfreferencaselfref

Postaviti na „da” ako je tekst za ime stranice selfreferenca na Vikipediji koja ne bi imala smisla na mirorima ili forksima na stranici Vikipedije. (Na primer „Za Vikipedijin Pesak, pogledajte [[VP:Pesak]]”.)

кратак текстнеобавезно