Шибенски партизански одред

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Шибенски народноослободилачки партизански (НОП) одред НОВЈ формиран је 12. августа 1941. године на Писку код Шибеника. При формирању је имао 31 борца, углавном чланова КП Југославије, СКОЈ-а и симпатизера КПЈ из Шибеника.

У покрету за Динару 18. августа ујутру, одред су напали усташе и италијански војници у Дрнишком гају, западно од Дрниша. Погинула су четири борца, а од осам заробљених партизана седам су стрељале усташе у Дрнишу. Већи део одреда, 19 бораца, пробио се на планину Промину.

У даљем пребацивању за Динару, проказан од стране четника, одред је упао ноћу 24./25. августа у италијанску заседу код села Калдрме близу Книна, па је разбијен и делом уништен. Око десет бораца одреда стигло је у Дрвар и прикључило се крајишким партизанима. Само неколико бораца успело је да се пробије ка Шибенику.

Одред је почео поновно да се формира у Буковици новембра 1941. године. Тамо су се тог и наредног месеца прикупиле четири групе са преко 110 бораца из Шибеника, околних села и с острва. Од њих је, у децембру 1941, формирана Далматинска чета, која је убрзо ушла у састав личког партизанског батаљона „Марко Орешковић“.

Литература[уреди]

Portal NOB 1.svg Део искључиво посвећен Народноослободилачкој борби.
  • Војна енциклопедија (књига девета). Београд 1975. година.
  • Никола Анић. Народноослободилачка војска и партизански одреди Хрватске. „САБАРХ“, Загреб 2005. година.