Acrida ungarica

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Acrida ungarica
Acrida ungarica 4.jpg
Acrida ungarica
Научна класификација edit
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Orthoptera
Породица: Acrididae
Род: Acrida
Врста:
A. ungarica
Биномијално име
Acrida ungarica

Acrida ungarica је врста из реда Orthoptera.

Распрострањење[уреди | уреди извор]

Acrida ungarica се јавља у јужној и централној Европи, укључујући Пиринејско, Апенинско и Балканско полуострво као и медитеранска острва све до Кипра досежући до европског дела Русије на истоку. Северну границу распрострањења чине Аустрија и Словачка. Сматра се да су нови налази у Чешкој Републици резултат интродукције ове врсте.

Државе у којима је забележена Acrida ungarica: Албанија; Босна и Херцеговина; Бугарска; Хрватска; Кипар; Француска (Корзика); Грчка; Мађарска; Италија (Италија (копно), Сардинија, Сицилија); Бивша Југословенска Република Македонија; Малта; Молдавија; Црна Гора; Румунија; Руска Федерација (европска Русија, јужноевропска Русија); Србија; Словачка; Словенија; Шпанија ; Турска (европски део Турске); Украјина. У Аустрији је је изумрла, док је у Чешкој Републици интродукована. Широко је распрострањена и честа у јужном делу ареала. У северном делу ареала бројност опада, али без обзира на то популације се сматрају стабилним.

Распрострањење Acrida ungarica у Србији

Станиште[уреди | уреди извор]

Ово је врста која насељава травнате површине, јавља се у сувим и топлим стаништима као што су дине и пустаре. У северном делу ареала насељава само добро очуване пешчане дине.


Степен заштите[уреди | уреди извор]

На Црвеној листи Аустрије и Чешке Републике Аrcida ungarica спада у регионално изумрле док на Црвеној листи Чешке спада у категорију рањивих.


Синоними[уреди | уреди извор]

  • Truxalis ungarica Herbst, 1786

Спољашње везе[уреди | уреди извор]