Altijero Spineli

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Altijero Spineli
Spinelli Ventotene.JPG
Биографија
Датум рођења31. август 1907.]]
Место рођењаРим
Датум смрти23. мај 1986.(1986-05-23) (78 год.)
Место смртиРим
Политичка
партија
Италијанска комунистичка партија
Повереник Европске комисије за индустрију и трговину
Тренутна функција
Функцију обавља од 1970 —1976

Altijero Spineli (ital. Altiero Spinelli, rođen 31. avgusta 1907. u Rimu; umro 23. maja 1986. u Rimu) bio je italijanski političar, politički teoretičar i zagovornik evropskog federalizma. Često se naziva ocem Evropske unije zbog značajne uloge koju je imao u procesu evropske integracije nakon Drugog svetskog rata.

Biografija[уреди]

Spineli je u mladosti bio član Komunističke partije Italije. Tokom nacionalističkog ustanka pod vođstvom Benita Musolinija, Spineli je kao radikalni novinar 1927. uhapšen nakon čega je u zatvoru proveo 10 godina. Za vreme rata bio je zatvoren na tirenskom ostrvu Ventoten, zajedno s još 800 drugih protivnika režima.

Godine 1970. postao je visoki zvaničnik Evropske komisije za industrijsku politiku. Sa tog položaja otišao je 1976, a 1979. izabran je za poslanika u Evropskom parlamentu.

Ventotenski manifest[уреди]

Ventotenski manifest (izvorno Via libera e unita un'Europa. Progetto d'un manifesto; /Za slobodnu i ujedinjenu Evropu. Projekt manifesta/) je program iz 1941. koje su potpisali italijanski antifašisti Altijero Spineli, Ernesto Rosi i Euđenio Kolorni i u kojem se prvi put pominje ideja evropskog federalizma. U Manifestu se kao uzrok Drugog svetskog rata navodi ideje suverenosti nacionalnih država pa autori pozivaju na održanje mira i slobode i osnivanje evropske federalne države revolucionarnim metodama, te staju u odbranu socijalističkih i komunističkih pogleda na ekonomiju. Ventotenski manifest je jedan od prvih značajnih programa evropske integracije.

Vidi još[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]