Atacama Large Millimeter Array

С Википедије, слободне енциклопедије
АLМА радио телескоп

ALMA интерферометар (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA)) је систем радио телескопа који се налази у Атакама пустињи у северном Чилеу. Налази се на надморској висини од око 5 000 метара близу још пар других опсерваторија. ALMA се састоји од 66 радио телескопа пречника 12 и 7 метара који снимају милиметарске и мање таласне дужине. Очекује се да ALMA скупи информације о рођењу звезда у младом свемиру и детаљну слику о стварању планета и звезда у Млечном путу. Овим радио телескопима управља Европа, САД, Канада, источна Азија и Чиле. ALMA је најскупља опсерваторија на Земљи, не укључујући оне изван атмосфере. Изградња је коштала 1.4 милијарде америчких долара. Прво тестирање било је 2011. а са радом је почела 2013. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Први договори о стварању ALMAе почели су 1997. године када су NRAO (National Radio Astronomy Observatory) и ESO (European Southern Observatory) скопили уговор за заједнички пројекат. Опсерваторија је добила име 1999. А 2003. је потписан уговор између Северне Америке и Европе. Касније се придружио Јапан, који је дао антене за изградњу ACA (Atacama Compact Array) да би се опсерваторија побољшала. У новембру 2003. године одржана је прва церемонија и ALMA је добила званичан лого.

Тестирања[уреди | уреди извор]

Телескопи су били спремни за коришћење на лето 2011. године када су и направљени први снимци. Снимале су се две изобличене галаксије (Antennae галаксије) које се сударају. Снимано је на субмилиметарској таласној дужини а на слици се могу видети облаци хладног гаса где се формирају нове звезде, а не виде се оптичким телескопима.

Antennae галаксије

Комете[уреди | уреди извор]

У августу 2011. године ALMA је снимала комете C/2012 F6 и C/2012 S1 (ISON). Снимци су помогли да се одреди структура коме комете.

Формација планета[уреди | уреди извор]

2014. године објављен је снимак протопланетарног диска око Hl Tauri у сазвежђу Бика. Снимци су променили тадашње теорије о стварању планета, јер се мислило да је T Tauri звезда превише млада да би се око ње формирала планета.

Штрајк на опсерваторији[уреди | уреди извор]

У августу 2013. године почео је штрајк на ALMA телескопима због веома ниских плата. Ово је први забележени штрајк који је погодио астрономске опсерваторије. Штрајк је почео када је одбијен предлог да се радницима повисе плате за 15%, због шега је рад на опсерваторији био обустављен.

Извори[уреди | уреди извор]