Brookesia micra

С Википедије, слободне енциклопедије

Brookesia micra
Brookesia micra on a match head.jpg
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Инфракласа:
Надред:
Ред:
Подред:
Инфраред:
Породица:
Род:
Врста:
B. micra
Биномно име
Brookesia micra
Glaw et al., 2012

Brookesia micra је минијатурна врста камелеона са острвца Носи Хара у северном делу Мадагаскара. Од 14. фебруара 2012. године потврђено је да је ово нова врста, тако да је Brookesia micra најмања позната врста камелеона, а спада и у најмање рептиле на свету[1]. Ова врста је толико мала да стаје на врх кажипрста или на главу шибице[1].

Опис[уреди | уреди извор]

Ова врста не прелази величину од 30 милиметара[1], док без репа величина ових камелеона износи до 16 mm[2]. Врста има наранџаст реп[2]. Тед Таусенд, професор који је вршио генетско тестирање којим је потврђено да је ово нова врста, сматра да је врста Brookesia micra вероватно еволуирала од неког малог претка[1]. Иначе врста Brookesia micra је пример за острвску патуљастост, када врста услед скученог простора за живот током еволуције постаје све мања[тражи се извор]. Током дана углавном живе испод лишћа док су активни ноћу[3].

Станиште[уреди | уреди извор]

Врста живи на подручју од само неколико квадратних километара на оствцету Носи Хара које припада Мадагаскару[1].

Откриће[уреди | уреди извор]

Врсту Brookesia micra је открио и именовао тим истраживача који је предводио Франк Глав (нем. Frank Glaw), са Државне зоолошке колекције Минхена (нем. Zoologische Staatssammlung München) [4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д Блиц: „Минијатурни камелеон са Мадагаскара један од најмањих гмизаваца на свету“ (16. 02. 2012)
  2. ^ а б F. Glaw; et al. (2012). „Rivaling the World's Smallest Reptiles: Discovery of Miniaturized and Microendemic New Species of Leaf Chameleons (Brookesia) from Northern Madagascar”. PLoS ONE. 7 (2): e31314. doi:10.1371/journal.pone.0031314. 
  3. ^ ХРТ: „Откривен минијатурни камелеон“[мртва веза]
  4. ^ Phelan, Jessica (15. 2. 2012). „Brookesia micra, world's smallest chameleon, discovered in Madagascar”. GlobalPost. Архивирано из оригинала на датум 15. 02. 2012. Приступљено 16. 2. 2012.