Летње рачунање времена

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Daylight saving time)
Иди на навигацију Иди на претрагу
  Земље које прелазе на летње рачунање времена
  Земље које су некада прелазиле на летње рачунање времена
  Земље које никад нису прелазиле на летње рачунање времена

Летње рачунање времена (енгл. daylight saving time – DST; или само летње време) или летње указно време, је договор по којем се преко лета часовник помера да би послеподнева имала више дневног светла него преподнева. Спроводи се тако што се службено време помери унапред у позну зиму или рано пролеће, а врати назад у јесен. Време се обично помера за један сат, али тачан број часова и датуми измена се одређују локално, и подложни су променама. Овакво подешавање доприноси бољем прилагођавању и већем искоришћавању дана и штедње енергије.

Летње указно време се најчешће користи у умереном појасу, због значајније разлике између дужине обданице (дневног светла) у различитим годишњим добима, док се у тропско-екваторском региону и поларним подручјима мање користи.

Датум и време почетка и престанка летњег рачунања времена није стандардизован на нивоу света и начелно се разликује од државе до државе (мада је ЕУ ово регулисала а већина земаља Европе укљ. Србију је то преузела). Померање времена се у већини случајева врши у ноћи између суботе и недеље и то у 2 ч. - како би се умањио негативан утицај додатног или недостајућег сата на радно становништво, редове вожње и сл.

На северној хемисфери, летње време почиње на пролеће, а завршава се на јесен. На јужној хемисфери, почетак и крај летњег времена је обрнут од северне.

Већина модерних рачунарских оперативних система има могућност аутоматског преласка на летње рачунање времена.

Европа и Америка[уреди]

Србија[уреди]

Почетак летњег рачунања времена последње недеље у марту, када се казаљке померају сат унапред
Завршетак летњег рачунања времена последње недеље у октобру, када се казаљке враћају сат уназад

Летње рачунање времена у Србији почиње последње недеље у марту у 2 ч. (након 01:59:59 СЕВ следи 03:00:00 СEЛВ), а завршава се последње недеље у октобру (када након 02:59:59 СЕЛВ следи 02:00:00 СЕВ.

Србија је почела да користи летње рачунање времена први пут 27. 3. 1983.[3] Од 1995. године сатови су се враћали у последњој седмици септембра и то на основу одлука које је доносила Влада, а касније је донет закон којим је летње рачунање времена усклађено са Европском унијом.

Извори[уреди]

  1. ^ „Политика - Русија вратила зимско, Донбас прешао на московско време”. www.politika.rs. Приступљено 12. 02. 2017. 
  2. ^ „Daylight Saving Time 2018 in the United States”. www.timeanddate.com (на језику: енглески). Приступљено 15. 12. 2018. 
  3. ^ „РТС - Летње рачунање времена.”. www.rts.rs. Приступљено 26. 03. 2011. 

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]