Dytiscidae

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Dytiscidae
COLE Dytiscidae Liodessus plicatus.png
Liodessusplicatus
Научна класификација e
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Coleoptera
Натпородица: Dytiscoidea
Породица: Dytiscidae
Leach, 1815

Dytiscidae ima oko 4000 vrsta koje žive u vodi i kao imago i kao larve. Iz vode izlaze povremeno da bi disali. Naseljavaju slatkovodne ekosisteme širom sveta, ali nekolicina vrsta naseljava šumsku stelju. Adulti dostižu između 1-2,5 cm dužine. Evropski Dytiscus latissimus (4,5 cm) i brazilski Megadytes ducalis (4,75 cm) su najkrupniji u porodici, a najmanji je australiski Limbodessus atypicali (0,9 mm). Većina je tamno smeđa, crna ili tamno maslinasta.[1][2]

Ishrana[уреди | уреди извор]

Opasni su predatori drugih akvatičnih životinja. Odrasli hvataju sitnije ribe, punoglavce, čak i žabe. Imaju kratke ali oštre mandibule. Odmah nakon ugriza dostavljaju digestivne enzime. Larve su takođe grabljive i poznate pod imenom vodeni tigrovi.

Larve i razvoj[уреди | уреди извор]

U larvenom obliku veličinavarira od 1 do 5 cm. larve su oblika polumeseca, a dugačak rep prekriven je tankim dlakama. Imaju šest nogu koje polaze sa toraksa, kojetakođe imaju tanke dlake. Glava je ravna i kvadratna sa par dugih klešta. Kao zrele larve izlaze iz vode i zakopavaju se u blato. Nakon nedelju dana, ili dužekod nekih vrsta, izblata se pojavljuju odrasle jedinke.

Sistematika[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dytiscidae - Hurdan, the answer engine
  2. ^ „Архивирана копија” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 03. 04. 2018. Приступљено 27. 10. 2018. 
  3. ^ систематика - Семейство: Плавунцы (Dytiscidae)