FreeBSD

С Википедије, слободне енциклопедије

FreeBSD је бесплатни и опен-соурc Јуникс оперативни систем, пореклом из Berkeley Software Distribution (BSD), који је био заснован на Research Unix-у. Прва верзија Фри БСД-а објављена је 1993. године. Фри БСД је 2005. био најпопуларнији БСД оперативни систем отвореног кода, који је обухватао више од три четвртине свих инсталираних, једноставно дозвољених БСД система. [3]

ФрееБСД има сличности са Линукс-ом, с две велике разлике у обиму и лиценцирању: ФрееБСД одржава комплетан систем, тј. Пројекат испоручује кернел, управљачке програме уређаја, корисничке услужне програме и документацију, за разлику од Линука који испоручује само кернел и управљачке програме, и ослањајући се на трећим странама за системски софтвер; [4] и изворни код ФрееБСД обично се пуштају под дозвољеном БСД лиценцом, за разлику од ГПЛ-а за копирање које користи Линук.

Пројекат ФрееБСД укључује сигурносни тим који надгледа сав софтвер испоручен у основној дистрибуцији. Широк спектар додатних апликација других произвођача може се инсталирати помоћу система за управљање пакетима PKG или ФрееБСД портова или компилирањем изворног кода.

Због лиценцирања, велики део ФрееБСД-ове базе података постао је саставни део других оперативних система као што су Дарвин (основа за MacОS, iОS, иПад, watchОS и tvОS), FreeNAS (отворени изворни NAS / CAN оперативни систем), и системски софтвер за Playstation 3, Playstation 4 и Nintendo Switch конзоле. [8]


FreeBSD
FreeBSD 12.png
Снимак екрана FreeBSD-а
ОС породицаUnix
Изворни моделОтворени код
Маркетиншки циљдесктоп, радна станица, сервер
Доступан наVisejezicni
ПлатформеIA-32, x86-64
Тип језграМонолитно
Званични веб-сајтhttps://www.freebsd.org/

Фри БСД је слободан, вишеплатформски јуниксолики оперативни систем поникао од Berkeley Software Distribution (BSD) варијанте јуникса.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]