Портал:Информатика и рачунарство

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Википортал ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО
Информатика је наука о систематској и рационалној обради информација као носилаца људског знања и комуникација у техничком, економском и друштвеном контексту, првенствено помоћу аутоматских машина (по француској Академији наука). Реч информатика (француски informatique) настала је од француских речи information и automatique.

Рачунарство (енглески: computer sciences) је теоријска наука везана за развој архитектуре рачунарског хардвера и софтвера. Често је тешко повући тачну границу између рачунарства и информатике.


Не постоји ниједан разлог зашто би ико уопште пожелео да има рачунар у својој кући!

Кен Олсон, председник, директор и оснивач Digital Equipment Corporation-а, 1977.
Изабрани чланак
10-гигабитни рутер са етернет оптичким интерфејсима, жути каблови су за пренос сигнала на велике удаљености (мономодно оптичко влакно)

Оптички етернет (енглески: Ethernet over optical fiber) је појам који се односи на технологије етернет протокола локалних рачунарских мрежа, које свој рад заснивају на преносу података оптичким путем. Као и код стандардног етернета, рад и спецификације описани су великим бројем IEEE стандарда. Оптичке етернет мреже у топологији од тачке до тачке (енглески: point-to-point), звезде или стабла. Као медијум користе се оптички кабл. Оптички етернет испрва је имао функцију окоснице међу мрежама и дистрибуције података на већим удаљеностима, да би падом цена компоненти почео да се користи и у дељењу заједничких ресурса у локалној мрежи, као и у приступу интернету.

Оптички етернет до детаља представља технологију која се користи за пренос сигнала, потом начин како станице приступају датој мрежи, начин сигнализације и кодирања информација и величину и формат пакета информације који се користи при комуникацији.

даље
Позната имена
Додатно
Gnome-system.png
Правећи клице из области информатике и рачунарства, било би пожељно да користите шаблон {{клица-информатика}}. Клице из области информатике можете наћи у категорији Клице информатика. За клице везане за компјутере постоји шаблон {{клица-комп}}. Видите и категорију Клице компјутери.
Категорије
Изабрана слика
DM IBM S360.jpg
Мејнфрејм рачунар IBM System 360/20, сада као музејски експонат.
Изабрана биографија
Ричард Метју Сталман

Ричард Метју Сталман (енглески: Richard Matthew Stallman, често навођен као RMS) (рођен 16. марта, 1953) је оснивач покрета за слободни софтвер , пројекта ГНУ, и Задужбине за слободни софтвер. Његова главна достигнућа укључују Emacs (касније GNU Emacs), ГНУ-ову колекцију компајлера, и ГНУ-ов дебагер. Такође је аутор ГНУ-ове Опште јавне лиценце (GNU General Public License, GNU GPL или GPL), најупотребљаваније лиценце за слободни софтвер, која је започела концепт копилефта (copyleft).

Још од средине 1990-их, Сталман већину свог времена проводи у вођењу политичких кампања против софтверских патената и проширивања закона о ауторским правима, као и у заговарању слободног софтвера. Време које још увек успева да одвоји за програмирање, посвећује развоју GNU Emacs-а. Издржава се бивајући плаћен за отприлике пола предавања која одржи.


Остале изабране биографије
Потребно урадити


Остали портали