Friday Night Funkin'

С Википедије, слободне енциклопедије
Friday Night Funkin'
Friday Night Funkin'
Девелопер(и)Фанкин Кру
ПлатформеBrowser, Windows, macOS, Linux
Излазак1. новембар 2020.
Жанр(ови)Ритмичка игра
МодификацијеЗа једног играча
Програмер(и)Ninjamuffin99
Композитор(и)Каваи Спрајт

Friday Night Funkin' (скраћено FNF) је ритмичка видео-игра први пут објављена као демо 2020. године за Гејм Џем. Игрицу је развила програмерска група под називом Фанкин Кру коју су чинили четири корисника платформе Њуграундс. Игра дели неке карактеристике са игром Денс денс револушн и игрицама са платформе Флеш[1]. FNF је заслужан за враћање корисника на платформу Њуграундс[2], сајт који је био популаран почетком 2000-их година.

Игра се углавном врти око главног лика, Дечка, који мора да победи различите карактере у такмичењима у певању и реповању да би наставио да излази са својом девојком. Игра се врти око ударања нота са уносима који имају ограничено време избегавајући губитак здравствених поена током трајања песме.

Игра је првобитно направљена 5. октобра 2020. за Лудум Дејр 47 Гејм Џем.

Игра[уреди | уреди извор]

Friday Night Funkin' је ритмичка игра у којој играч контролише лика под именом Дечко, који мора да победи низ противника да би наставио да излази са својом девојком. Играч мора проћи више нивоа, који се у игрици називају ,,недељама", који садрже по три песме. Сваке недеље, играч се суочава са другачијим противником, иако неки одступају по структури од овога због укључивања више противника. Током игре, противник ће певати шаблон нота (представљених као стрелице) које играч затим мора да одгледа помоћу тастера са стрелицама или тастерима W, A, S и D. Неке песме уводе компликованије шаблоне, при чему се шаблон играча понекад разликује од противничког или оба играча који учествују у дуету.

Главни играјући карактер, Дечко

За сваку недељу, играч има опцију да изабере једну од три тежине: Лако, Нормално или Тешко. Како се тежина повећава, брзина долазних стрелица се повећава, и шаблони стрелица постају комплекснији. Најбољи резултат играча на свакој тежини се прати и приказује у горњнем углу екрана за избор недеље. Игра садржи два различита начина игре: кампању приче у којој се песме пуштају линеарно и режим ,,слободне игре" који омогућава слободан одабир било које музичке нумере у игрици.

Девелопмент[уреди | уреди извор]

Корисник Ninjamuffin99 је окупио мали тим креатора са платформе Њуграундс да креирају почетни прототип Friday Night Funkin' за своје учешће фестивала Лудум Дејр 47 у октобру 2020. године, који је садржао само неколико музичких нумера и коме су фалили доста делова корисничког интерфејса. Упркос свом простом дизајну, прототип је постигао неочекивани успех, што је довело до многих захтева за комплетну игру. Као одговор, Ninjamuffin99 је изјавио да има планове да настави дивелопмент игре.[3]

Ninjamuffin99 ће касније ажурирати ову демонстрацију 1. новембра 2020., што је додало неколико додатних менија и опција, као и 2. недељу. Интересовање за игру се повећало, а брзо је постала позната на платформи Њуграундс јер је привукла значајну пажњу путем платформи као што су Јутјуб, Твитер, ТикТок и Твич. Музичка композиција игре, коју је направио Каваи Спрајт, је бесплатно доступна на Бендкампу i Спотифају.[4]

У фебруару 2021. године, Ninjamuffin99 је затражио од Нинтенда да дозволи да се његова игра пренесе на Нинтендо Свич. Међутим, његов захтев је одбијен, највероватније зато што је игра била недовршена.[5]

Седма недеља је објављена као темпирана ексклузива на платформи Њуграундс.[6] Због повећања саобраћаја на платформи Њуграундс, сајт је пао.[7] Игра је завршила своје недељно ажурирање након седме недеље, при чему су се програмери уместо тога фокусирали на рад на целој игри, под називом Friday Night Funkin': Цела игра.[8]

Модовање[уреди | уреди извор]

Игра има активну заједницу за модовање због свог отвореног кода, што омогућава примену садржаја направљеног од стране играча. Као резултат тога, завршена игра ће добити подршку за модовање користећи Полимод фрејмворк.[9][10]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Wery, Jackson (2021-01-29). „Friday Night Funkin' Fondly Recalls Flash Games”. TechRaptor (на језику: енглески). Приступљено 2023-12-11. 
  2. ^ published, Rachel Watts (2021-07-15). „Friday Night Funkin' is the DDR beatboxing game driving players back to Newgrounds”. PC Gamer (на језику: енглески). Приступљено 2023-12-11. 
  3. ^ ldjam.com https://ldjam.com/events/ludum-dare/47/friday-night-funkin. Приступљено 2023-12-11.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  4. ^ Castillo, Alejandro (2021-05-11). „Friday Night Funkin: cómo jugar y descargar gratis en PC el juego musical de moda”. Meristation (на језику: шпански). Приступљено 2023-12-11. 
  5. ^ LR, Videojuegos (2021-05-01). „Friday Night Funkin’: creador revela por qué no llegó a Nintendo Switch”. larepublica.pe (на језику: шпански). Приступљено 2023-12-11. 
  6. ^ Knight, Kyle (2021-04-19). „How To Play Week 7 Of Friday Night Funkin' - FNF Guide”. DualShockers (на језику: енглески). Приступљено 2023-12-11. 
  7. ^ Cohen, Skylar (2021-04-19). „Friday Night Funkin' Week 7 Reveal Crashes Newgrounds”. Game Rant (на језику: енглески). Приступљено 2023-12-11. 
  8. ^ „When is Friday Night Funkin Week 8? - The Click” (на језику: енглески). 2021-04-22. Приступљено 2023-12-11. 
  9. ^ Allen, Joseph (2021-04-08). „Friday Night Funkin' Is Getting Polymod Support Soon”. TechRaptor (на језику: енглески). Приступљено 2023-12-11. 
  10. ^ Lee, Julia (2021-01-08). „TikTok’s algorithm led me to an amazing rhythm game”. Polygon (на језику: енглески). Приступљено 2023-12-11.