Географија и картографија у средњовековном исламу

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Geography in medieval Islam)

Средњовековна арапска и персијска географија била је базирана на хеленистичкој географији и достигла свој врхунац за време Мухамеда ал-Идрисија у 12. веку.

Историја[уреди | уреди извор]

Након својих почетака у 8. веку заснованим на хеленистичкој географији,[1] исламска географија је била штићена од стране абасидских калифа Багдада. Многи исламски ученици допринели су њеном развићу, а најистакнутији су: Мухамед ел Хорезми, Абу Зејд ел Балхи (оснивач "Балхи школе") и Абу Рајхан ел Бируни.

Исламски картографи наследили су Птолемејев Алмагест и географију у 9. веку. Ова дела стимулисала су интересовање за географију (посебно за речнике географских имена) али нису била слепо праћена.[2] Уместо тога, арабијска и персијска картографија пратила је Ел Хорезмија у усвајању правоугаоничне пројекције, пребацивајући Птолемејев Први меридијан неколико степени источно, и модификујући многе Птолемејеве географске координате.

Прихватајући грчке списе директно, без превођења на латински, арапски и персијски, географима нису биле корисне Е и О мапе у европском стилу.[2]

Муслимански научници допринели су много географији и "земљаним" наукама. У 11. веку ујгурски ученик Махмуд ел Касгари био је први који је нацртао етнографску мапу туркијских народа у средњој Азији.

Утицај[уреди | уреди извор]

Ови средњовековни доприноси утицали су на кинеску географију под монголском владавином.[3] Они су такође били темељ картографског рада отоманског картографа Пирија Рајса.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Tibbetts 1992, стр. 90–107
  2. ^ а б Edson & Savage-Smith 2004, стр. 61–63.
  3. ^ (Miya 2006; Miya 2007)

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]