Han van Meegeren

Из Википедије, слободне енциклопедије
Han van Megeren
VanMeegeren1945.jpg
Пуно име Henricus Antonius van Meegeren
Датум рођења 10. oktobar 1889.
Место рођења Deventer
Holandija
Датум смрти 30. decembar 1947.
Место смрти Amsterdam
Holandija
Поље Slikarstvo

Han van Meegeren (hol. Henricus Antonius van Meegeren; 10. oktobar 1889 - 30. decembar 1947.) je bio holandski slikar, portretista i najveći falsifikator umetničkih dela dvadesetog veka. Uspevao je verno, precizno i vešto da imitira Vermerove slike iz sedamnaestog veka, pa ih je skupo prodavao kao originale.

Majstorstvo[уреди]

On je izrađivao boje tradicionalnim metodama iz 17. veka i koristio je stara platna za slikanje. Pored pigmenata upotrebljavao je nešto vrlo neobično, opasno i toksično - fenol formaldehid, poznatiji pod imenom bakelit. To je materijal od koga su se radili stari radioaparati i fenovi za kosu. To je vrsta smole koja se oblikuje prema svakom kalupu. Kada se osuši postaje tvrda. Ta čvrstina je privukla njegovu pažnju. Bakelit bi mešao sa bojama i onda nanosio na platno. Svoje falsifikate bi na kraju pekao 2 sata na 110 stepeni i dodavao pukotine na površinu slike da bi izgledale kao rad starog majstora. Obična uljena boja bi se sušila stotinama godina. Stručnjaci su utvrđivali starost slike pomoću nečega nalik na aceton. Ako se boja sa slike ne bi skinula pri stavljanju acetona na nju, time bi bila dokazana njena dugogodišnjost. Uz pomoć svoje tehnike koju je usavršavao 4 godine uspeo je da prevari javnost. Drugi falsifikatori grešili su koristeći moderne materijale.

Suđenje i smrt[уреди]

Dana 29. maja 1945, uhapšen je pod optužbom da je pomagao i podržavao naciste prodavši im jednu od svojih slika. Svojim sudijama je namerno otkrio istinu i postojanje tajnog sastojka da bi narodu pokazao svoj virtuozitet i genijalnost. U periodu od jula do novembra je, uz prisustvo novinara kao svedoka, naslikao svoj poslednji falsifikat Mladi Isus u hramu. Dana 12. novembra 1947. osuđen je na minimalno godinu dana zatvora. Doživeo je srčani udar 26. novembra iste godine, poslednjeg dana prava žalbe na presudu. Odveden je u bolnicu u Amsterdamu. Dana 30. decembra doživeo je drugi srčani udar i tada je konstantovana smrt. Pretpostavlja se da su njegovo zdravlje ugrozila otrovna isparavanja pri zagrejavanju bakelita, kojima je on godinama bio izložen bez ikakve zaštite. Njegovo telo je kremirano, a njegova urna je sahranjena na opštem groblju u blizini opštine Deventer.