Hot čip

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Hot Chip
Hot Chip 33 by David Koppe (cropped).jpg
Hot čip
Osnovne informacije
Aktivni period 2000—...
Žanr(ovi) sintisajzerski pop
Izdavačka kuća EMI, DFA Records, Parlophone
Vezani članci LCD Soundsystem, The 2 Bears, New Build
Mesto osnivanja Уједињено Краљевство London, Velika Britanija
Sadašnji članovi Alexis Taylor
Joe Goddard
Felix Martin
Owen Clarke
Al Doyle
Veb-sajt hotchip.co.uk


Hot Čip (IPA: /hɒt tʃɪp/, Hot Chip) je elektronski/indi muzički bend iz Londona, Engleske.

Do sad je Hot Čip predstavio četiri albuma - Coming on Strong, The Warning, Made in the Dark i One Life Stand.


Istorija[уреди]

Osnivanje[уреди]

Alexis Taylor i Joe Goddard su se upoznali 1991. godini u Elliott School gimnaziji koju su zajedno završili u Putney. Zajedno osnivaju Hot Čip 2000. godine, zahvaljujući zajednički interes u eksperimentalnom muzikom i ritmu dens muzike. Trenutni sastav benda je okončan 2003. kada su im se definitivno priključili Felix Martin, Owen Clarke i Al Doyle.

Coming on Strong[уреди]

Nakon duzeg perioda gde su sami izdavali svoje pesme, Hot Čip potpisuju ugovor sa izdavačkoj kuci Moshi Moshi 2003., s kim godinu kasnije predstavljaju prvi zvanični album Coming on Strong. Uspeh tog albuma (zahvaljujući "dirljivoj kič poeziji" prema reči Pitchork Media [1]) im oveličava ambicije i mogućnosti sa izdavačkoj kući.

The Warning[уреди]

Drugi album je pojavljen 2006. godine pod nazivom The Warning. Pod pokroviteljstvom poznate izdavačke kuce EMI, Hot Čip privlači vecu paznju medije i publike. Over and Over i Boy from School ulaze u UK Singles Chart, dok je album nominovan za Mercury Prize i dobije priznanje od Mixmag kao Album godine 2006. [2]. Pesma Over and Over je takodje priznata kao Najbolja pesma 2006. godine od časopisa NME. [3]

Made in the Dark[уреди]

Treći album je predstavljen 4. Februara 2008. godine pod nazivom Made in the Dark (pošto bend po prvi put istražava nove tehnike i zvukove). Pesma Ready for the Floor se popela do 6. mesto po najprodajnim singlova u Velikoj Britaniji i bio nominovan za Gremi award za najbolju dens pesmu.

One Life Stand[уреди]

Četvrti album One Life Stand (igra reči o izrazu "One night stand") je prestavljen u Februaru 2010. godine, nakon prve svetske turneje benda u 2009. Pevač Alexis Taylor je rekao u intervju sa NME da će ovog puta pesme biti "mirnije u odnosu na Made in the Dark" i "sa većem uticaju Disco muzike" [4].

Diskografija[уреди]

Studijo albume

  • Coming on Strong (2004)
  • The Warning (2006)
  • Made in the Dark (2008)
  • One Life Stand (2010)
  • In Our Heads (2012)

Референце[уреди]