Indi rok

С Википедије, слободне енциклопедије

Indi rok (engl. indie rock, od independent rock – „nezavisan rok“) je rok muzika koja pripada indi žanru. Termin je ušao u upotrebu krajem 1980-ih godina i ponekad se koristi za indi muziku u celini. Od 1990-ih se koristi i kao sinonim za alternativnu rok muziku, a danas čak za manje-više svu muziku koja ne spada u mejnstrim kategoriju.

Karakteristike i istorijat[уреди | уреди извор]

Alternativni sastavi su u početku uglavnom bili pod uticajem panka, post-pankа i novog talasa 70-ih i ranih 80-ih. Indi rok sastavi koriste instrumente tipične za rok muziku – električne gitare, bas gitare, sintesajzere, bubnjeve i vokal, ali i mnoge druge. Sarađuju sa malim, nezavisnim izdavačkim kućama, koje nisu „mejnstrim“. Bendovi koji pripadaju indi rok žanru često se poistovećuju sa idealima andergraund potkulture i teže za tim da zadrže artističku kontrolu nad svojom muzikom, što im omogućavaju manje izdavačke kuće.

Klasični indi rok sastavi se uglavnom ne promovišu standardnim marketingom, već turnejama i takozvanim virusnim marketingom, kao i internetom. Neki bendovi vremenom potpisuju ugovore sa većim izdavačkim kućama, sa povoljnim uslovima kao rezultat prethodnog, nezavisnog uspeha. Popularizacija indi muzike početkom 1990-ih dovela je komercijalizacije žanra, kada su veće izdavačke kuće potpisivale ugovore sa velikim brojem indi rok grupa, predstavljajući ih kao alternativne bendove.

Podžanrovi i predstavnici[уреди | уреди извор]

Podžanrovi indi rok muzike i njihovi predstavnici su između ostalih:

Podžanrovi nastali 1980-ih i 1990-ih[уреди | уреди извор]

Podžanrovi nastali 2000-ih[уреди | уреди извор]

Indi rok u Srbiji[уреди | уреди извор]

Indi sastavi koji deluju u Srbiji se međusobno puno razlikuju. Zajedničko im je to da imaju gotovo isključivo mladu i urbanu populaciju, da samostalno izdaju albume ili i nemaju zvaničnih izdanja i da imaju zanemarljivu medijsku podršku.

Tokom 1990-ih su neki srpski indi sastavi vezani za otpor prema tadašnjoj vlasti u zemlji, delom okupljeni oko izdavačke kuće B92. U najstaknutije srpske indi sastave 1990-ih mogu se svrstati na primer Obojeni program (koji su 1990. izdali album u prvoj indi izdavačkoj kući u SFRJ, Search and Enjoy[6]) Jarboli i Veliki prezir. 2000-ih se indi grupe vežu za takozvanu Novu srpsku scenu, izraz koji je osmislio veb magazin Popboks, koji je važio verovatno za vodeći medij u promovisanju srpskih indi rok grupa. Istaknutiji sastavi su Buč Kesidi, Inje, Činč, Goribor, Petrol, Repetitor, Pionir 10, Slaptrap, S.A.R.S., Ničim izazvan i drugi.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала 15. 09. 2008. г. Приступљено 03. 06. 2009. 
  2. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала 27. 09. 2007. г. Приступљено 03. 06. 2009. 
  3. ^ http://www.timesonline.co.uk/article/0,,22875-2007511,00.html
  4. ^ http://www.popmatters.com/music/reviews/o/oceansize-effloresce.shtml
  5. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала 07. 09. 2006. г. Приступљено 03. 06. 2009. 
  6. ^ http://www.last.fm/music/Obojeni+program

Izvori[уреди | уреди извор]