Imejl atačment

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Imejl atačment (engl. е-mail attachment) ili prilog uz elektronsku poštu je računarska datoteka koji se šalje zajedno sa nekom imejl (e-mail) porukom ("prikačena" je uz poruku). Datoteka može biti poslata kao odvojena poruka, ali danas je skoro univerzalno prihvaćeno da se šalje kao deo poruke za koju je prikačena. Uobičajena ikona za dodavanje atačmenta je spajalica.

Danas[уреди | уреди извор]

Ograničenja veličine[уреди | уреди извор]

Imejl standardi kao što je MIME neodređuju maksimalnu veličinu fajla, ali slanje velikih fajlova je sporo i ponekad je ograničeno programom.

Preko Interneta poruka prelazi nekoliko agenata za transfer poruka da bi došla do primaoca. Svaki od njih mora da sačuva poruku pre nego što je prosledi dalje i možda, ako je saobraćaj velik, primalac neće ni primiti atačment. Zato neki sistemi ograničavaju veličinu fajla koji se poslati.[1] Na primer, kada je Guglov Džimejl povećao ograničenje na 25MB upozorio je da „možda nećete biti u mogućnosti da pošaljete poruku korisnicima na drugim serverima sa manjim ograničenjem atačmenta“.[2]