Joy Division

С Википедије, слободне енциклопедије
Џој Дивижон
Активни период1976—1980.
Оснивање1976. (Солфорд,
Енглеска Енглеска)
Жанр(ови)пост-панк, готик рок[1]
Издавачка кућаFactory Records
Веб-сајтjoydivisionofficial.com
Бивши члановиИјан Кертис
Бернард Самнер
Питер Хук
Стефан Морис

Џој дивижн (енгл. Joy Division) била је енглеска пост панк музичка група, настала након ширења панка у Енглеској. „Џој дивижн“ је био први састав панк покрета који својом музиком више није наглашавао гнев и енергију, већ је изражавао расположење, чиме је ударио темеље алтернативне музике 1980-их година. Упркос доста сировом почетку којим се није разликовао од других панк група на тадашњој сцени, „Џој дивижн“ је, пошто је у своју музику укључио и синтесајзер, све више наглашавајући мелодичност прожету интровертним и меланхоличним текстовима фронтмена групе Ијана Кертиса, усмерио део панк покрета према алтернативној музици каснијих година.

Биографија[уреди | уреди извор]

„Џој дивижн“ је формиран почетком 1977. Гитариста Бернард Албрехт (рођен као Бернард Дикен) и басиста Питер Хук су првобитно формирали бенд „Стиф китенс“, а након тога су у групу укључили и певача Ијана Кертиса и бубњара Стива Бродердејла који је сам себе називао „Варшава“ (енгл. Warsaw) по песми Дејвида Боувија. У мају 1977. уследио је први наступ и то у Манчестеру. Пошто су снимили неколико демо снимака групу је у октобру исте године напустио бубњар, а на његово место је дошао Стивен Морис.

Бенд је крајем 1977. променио име у „Џој дивижн“ инспирисан приповетком „Кућа лутака“ пољског Јеврејина Јехел Денура, који је писао под псеудонимом „Ка-цетник 135633“. У овој приповеци назив „Џој дивижн“ је био коришћен у сленгу за групу жена које су у концентрационим логорима у нацистичкој Немачкој биле присиљаване да сексуално задовољавају нацисте (Џој дивижн би на енглеском значило одељење за забаву).[2]

Наступајући током 1978, најчешће на северу Енглеске упознали су неколико утицајних особа — Роба Гретона, манчестерског диџеја који је постао менаџер банда, Тонија Вилсона, ТВ новинара и власника издавачке куће, и Дерека Бранвуда, једног од руководилаца издавачке куће „RCA“ који је први у мају 1978. снимио тонски запис који је био основа каснијег првог самосталног албума бенда. Неколико песама са тог снимка одисало је панк енергијом, а остатак је исказао оно што ће бити заштитни знаци „Џој дивижна“ у даљем периоду: емоционални немир и очај Ијана Кертиса, Хуков брундајући бас и назупчани рифови са гитаре Албрехта.

Прва плоча коју је издао „Џој дивижн“ био је ЕП под називом „An Ideal for Living“ у јуну 1978. под именом сопствене издавачке куће „Enigma“. Почетком 1979. јавност је показала приличан интерес за нови звук који је бенд избацио на тржиште па се бенд све чешће појављује у медијима. Са продуцентом Мартином Ханетом бенд је започео снимање новог материјала па је у јулу 1979. изашао први албум „Unknown Pleasures“ који је изазвао одушевљење критичара и публике, због чега се се дуго задржао на независним топ-листама у Уједињеном Краљевству.

Након издавања албума „Unknown Pleasures“, у другом делу 1979. „Џој дивижн“ је кренуо на турнеју на којој су, због своје жестоке свирке и неконвенционалне представе током концерата, а и због гласина које су кружиле о болести Ијана Кертиса, врло брзо стицали нове поклонике. Ијан Кертис је, иначе, патио од епилепсије и депресије и био је склон тешким душевним стањима и ломовима, па је ускоро, у неким тренуцима, на сцени било тешко разликовати његове концертне наступе и нападе болести. Након кратког одмора крајем 1979. бенд је почетком 1980. наставио своју европску турнеју на којој су многи концерти били отказани због Кертисовог здравственог стања.

У априлу 1980. бенд је започео снимање свог новог издања који је изашао на тржиште убрзо, истог месеца, под називом „Love Will Tear Us Apart“. Сингл је био одлично примљен, али се и даље није могао померити ван независних топ-листа. Током маја 1980. бенду је уговорена турнеја по САД. Пре турнеје имали су две недеље одмора, а два дана пре предвиђеног лета Ијан Кертис је извршио самоубиство вешањем у свом стану. Кертисовом смрћу „Џој дивижн“ је престао да постоји. Трагична је чињеница да се то догодило у тренутку када се бенд са својим издањем „Love Will Tear Us Apart“ потпуно етаблирао на музичкој сцени и кренуо према комерцијализацији свог стваралаштва. После његове смрти остали чланови бенда су објавили сингл и спот за песму „Atmosphere“, као неку врсту спомена на њега, а његова супруга Дебора је на његовом гробу уклесала речи „Love Will Tear Us Apart“.

Гроб Ијана Кертиса

У јануару 1981. чланови „Џој дивижна“ оснивају нови бенд под именом „Њу ордер“ (чији је назив иронично односи на злочиначке идеје Трећег рајха о новом поретку) који је својом музиком изишао из сене Ијана Кертиса и музику бенда усмерио на електронску музику. [3]Према неким тумачењима, једна од њихових најпознатијих песама „Blue Monday“ је инспирисана Кертисом и представља својеврсну поруку упућену њему.

„Џој дивижн“ је за време свог кратког постојања извршио велики утицај на развој музике свог времена и утицао на многе музичаре. Својом оригиналном и неконвенционалном музиком и извођењем, стекао је култни статус међу обожаваоцима музике широм света.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Morgenstern, Hans (16. 4. 2015). „Five Best Goth Rock Bands of All Time”. Miami New Times. Приступљено 14. 11. 2019. 
  2. ^ No more heroes : a complete history of UK punk from 1976 to 1980. Cherry Red. ISBN 978-1-901-44765-1. 
  3. ^ „New Order | Biography & History”. AllMusic (на језику: енглески). Приступљено 14. 11. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]