Kiacenta, prava žena

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Naslovna strana LMS-428 Kiacenta, prava žena (Autor: B. Kerac, 1980).
Originalna naslovna strana Chemako, colui che non ricorda (Autor: Ivo Milazzo, 1977).

Kiacenta, prava žena je 5. epizoda stripa Ken Parker objavljena u Lunov magnus stripu br. 428.[1] Epizoda je objavljena 1980. godine u Lunov magnus stripu br. 428.[2] Imala je 92 stranice i koštala 12 dinara. Naslovnu stranu nacrtao je Bane Kerac.

Originalno izdanje[уреди]

Original je izašao u Italiji u oktobru 1977. godine pod nazivom Chemako — colui che non recorda. Tekst je napisao Đankarlo Berardi, a nacrtao Ivo Milaco.

Sadržaj[уреди]

Nakon što se oporavio od pucnja u glavu (LMS-422), Ken je izgubio pamćenje i luta šumama Montane u prvim mesecima 1871. godine. Nailazi na petoro malih Hunkpapa indijanaca koje spašava od medvedice. Ken gubi svest, a deca ga odvlače u indijansko selo.

Istovremeno, Otava (poglavica Hunkpapa) zarobio je Bel Mekkiver, koja je uz vojnu pratnju krenula u posetu svom mužu u Front Brauningu. Otava ostavlja Bel u životu i uzima je za ženu, smatrajući je ličnom svojinom.

Ken ostaje u selu i vezuje se za indijanku koja ima malog sina Tebu. Indijanci mu daju ime Čemako (u prevodu: onaj koji se ne seća). Za razliku od njega, Bel ne želi da se prilagodi životu sa indijancima i pokušava da pobegne. Posle tri neuspešna pokušaja, ona popušta i pristaje da bude Otavina žena i rodi mu dete.

Posle pregovora sa vojnim vlastima, Otavino pleme pristaje na primirje, ali zbog nesporazuma sa nekim drugim plemenom, vojnici napadaju selo i izvršavaju pokolj. Ken, Teba, Bel i njen sin-indijanac uspevaju da pobegnu i dolaze u Fort Brauning, u kome, kao vojni lekar, radi Belin muž.

Kenu se vraća pamćenje, nakon čega odlučuje da krene u potragu za Donaldom Velšom. Bel se razvodi od muža, i vraća se majci u Boston zajedno sa sinom i Tebom. (Ken će ih ponovo sresti šest godina kasnije u LMS-734.)

Značaj epizode[уреди]

Kadar iz LMS-428: Poglavica Otava venčava Kena i Tečumseh

Zajedno sa prethodnom (LMS-422), ova epizoda predstavlja esenciju prve faze serijala o Ken Parkeru. U ovoj epizodi saznajemo o Kenu skoro sve što možemo da saznamo o jednom čoveku: njegov stav prema ljubavi, lojalnosti, strahovima, hrabrosti, kukavičluku, prijateljstvu, humoru, snovima, očinstvu, porodici i smrti.[3] Moglo bi se reći da ova epizoda predstavlja dekonstrukciju Kena kakvog smo upoznali u prve četiri epizode. Dok je tamo bio osvetoljubiv, u ovoj upoznajemo njegovu "mekšu" stranu.[4]

Možda najvažnije od svega, saznajemo razliku između indijanaca i belaca u tretiranju žene. I to dva puta u epizodi. Prvi put kada Bel uspeva da pobegne od Hunkpapa i završava u grupi kauboja koji žele da je siluju. Drugi put kada se vraća u Fort Brauning i biva primorana da se razvede od muža kome bi, zbog sramote nastale činjenicom da je živela sa indijancima i bila udata za poglavicu, smetala u daljem nastavku lekarske karijere u vojsci. Ovo su značajne razlike u tretmanu žene koje proističu iz koncepta vlasništva. (Poglavica Hunkpapa tvrdi da mu Bel pripada, jer ju je osvojio u bici.) Iako često potretisani kao divljaci, koncept vlasništva žene spasio bi Bel od obe ove stvari u indijanskom svetu: poglavica ne dozvoljava nikom od svojih saplemenika da joj priđe, dok bi razvod bio nezamisliv.

Skraćivanje epizode[уреди]

I ovde je isečeno nekoliko strana. Nakon str. 25. nedostaje strana u kojoj nekoliko Hunkpapa skidaju duge gaće sa Bel, a nakon str. 30 nedostaje stranica u Bel preti nožem da će ubiti Otavu.[5]

Reprize[уреди]

U Italiji je epizoda reprizirana dva put. Najpre u serijalu koji je izdao Panini (2008), a potom u serijalu koji je izdao Mondadori Comics (2014). U Hrvatskoj je epizodu najpre reprizirao Libelus (2004) a potom Fibra (2007).

U Srbiji je repriza ovde epizoda obavljena 28.03.2018. u izdanju Darkvooda pod nazivom Čemako. Epizoda je objavljena u istoj svesci zajedno sa narednom epizodom Krv na zvezdama.

Fusnote[уреди]

  1. ^ Spisak svih epizoda Ken Parkera objavljenih u Lunov magnus stripu dostupan je ovde: https://sr.wikipedia.org/wiki/Кен_Паркер_(списак_епизода).
  2. ^ Spisak svih epizoda LMS može se pogledati ovde: https://sr.wikipedia.org/sr/Lunov_Magnus_Strip:_Spisak_epizoda Prostupljeno: 18. septembra 2016. god.
  3. ^ Iz italijanske recenzije strip: http://chemako-comics.blogspot.rs/2011/02/kp-5-chemako-colui-che-non-ricorda.html?m=1 Pristupljeno: 25. sept. 2016. god.
  4. ^ Iz hrvatske recenzije epizode: http://www.stripovi.com/recenzije/ken-parker-kp-lms-428-kiacenta-prava-zena/130/ Pristupljeno: 25. sept. 2016. god.
  5. ^ http://www.stripovi.com/recenzije/ken-parker-kp-lms-428-kiacenta-prava-zena/130/ Pristupljeno: 01.01.207.