Пређи на садржај

Konurbacija

С Википедије, слободне енциклопедије

Konurbacija je region koji je nastao spajanjem više gradskih oblasti da bi formirao neprekidno – urbanu i industrijski – razvijenu oblast. U većini slučajeva, konurbacija je policentrična urbana aglomeracija, u kojoj je razvijen transportni sistem da bi se povezale oblasti u jedinstveno urbano tržište rada[1]. Primer konurbacije je London i regioni koji ga okružuju.

Termin „konurbacija“ je formirao kao neologizam 1915. Patrik Gedes u njegovoj knjizi Gradovi u evoluciji. On je ukazao na sposobnost u to vreme nove tehnologije, električne struje i motorizovanog transporta da omogući gradovima da se rašire i aglomerišu. On je naveo primere iz Engleske, Nemačke, Amerike[2], kao i Japana.

Najveća konurbacija na svetu je Tokio (34 000 000 stanovnika). Spajanjem konurbacija nastaje megalopolis.[3]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ conurbation – Dictionary Definition of conurbation | Encyclopedia.com: FREE Online Dictionary
  2. ^ Hall, Peter G. (2002). Cities of tomorrow: an intellectual history of urban planning and design in the twentieth century. Cambridge, MA: Blackwell Pub. ISBN 0-631-23252-4. 
  3. ^ Rada S. i Milutin T. (2016): Geografija za 6 razred osnovne škole (7. izdanje str. 48), Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – ISBN 978-86-17-19478-7.

Литература[уреди | уреди извор]