Lestes

С Википедије, слободне енциклопедије

Lestes
female Lestes sponsa
Naučna klasifikacija e
Domen: Eukaryota
Carstvo: Animalia
Tip: Arthropoda
Klasa: Insecta
Red: Odonata
Porodica: Lestidae
Rod: Lestes
Leach, 1815[1]

Lestes Leach, 1815 je rod of ravnokrilnih vilinih konjica u familiji Lestidae.[2]

Identifikacija[уреди | уреди извор]

Rod Lestes obuhvata većinu vodenih devica sa metalik obojenim telom, često na jednom delu sa finim, sitnim, belim tačkicama, kao i sa pravougaonom pterostigmom, koja se graniči sa dve ili tri ćelije ispod, sa raširenim krilima pri mirovanju.[3]

Razlikovanje od drugih rodova[уреди | уреди извор]

Generalno, vrste roda Lestes mogu da miruju sa sklopljenim krilima, dok druge vodene device mogu nekad da miruju sa raširenim krilima. Nervatura krila (brojne petougaone, umesto četvorougaone ćelije), pravougaona pterostigma i nastavci na kraju abdomena mužjaka su slični kao kod roda Sympecma. Međutim, vrste roda Sympecma imaju bledo braon telo, sa tamno bronzanim šarama, a u stanju mirovanja imaju sklopljena krila, pri čemu se pterostigme prednjih i zadnjih krila preklapaju. Vrste roda Calopteryx takođe imaju metalik obojena tela, a vrste roda Epallage imaju čak i fine, sitne, bele tačkice, izduženu pterostigmu i raširena krila pri mirovanju. Međutim, vrste oba roda imaju brojne poprečne redove ćelija u osnovi krila, a ne samo dva. Neke male vodene device, kao što su Erythromma, Ceriagrion i Nehalennia, mogu da imaju metalik obojena tela, ali imaju male, romboidne pterostigme, nervaturu krila u vidu kvadratne mreže i drugačije šare. Sve vrste koje ne pripadaju rodu Lestes se mogu lako prepoznati, jer nemaju poprečne redove ćelija u osnovi krila.

Razlikovanje vrsta u okviru roda[уреди | уреди извор]

Lestes je kosmopolitski rod, sa oko 80 vrsta. Vrste rasprostranjene u Evropi imaju slične ekološke preference, pa se i do pet vrsta može naći zajedno. Vrste se najlakše razlikuju na osnovu nastavaka na kraju abdomena mužjaka, a uz iskustvo i na osnovu legalice ženki.

Ponašanje[уреди | уреди извор]

Vrste roda Lestes imaju jaja otporna na hladnoću i sušu, larve koje brzo rastu i veoma pokretne adulte, što im omogućava opstanak u sezonski suvim staništima. Mužjak prati ženku koja polaže jaja tipično u tkivo živih biljaka, često znatno iznad površine vode ili znatno dalje od vodene površine.

Vrste[уреди | уреди извор]

Galerija[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Leach, W.E. (1815). „Entomologyid=”. Ур.: Brewster, D. The Edinburgh Encyclopedia. 9 (reprint 1830 изд.). Edinburgh: William Blackburn. стр. 57–172 [137]. 
  2. ^ „Genus Lestes Leach, 1815”. Australian Faunal Directory. Australian Biological Resources Study. 2012. Приступљено 4. 4. 2017. 
  3. ^ Dijkstra, Klaas-Douwe B. Field Guide to the Dragonflies of Britain and Europe. BWP. ISBN 978-0-9531399-4-1. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]