Lex specialis

С Википедије, слободне енциклопедије

Lex specialis ili Lex specialis derogat legi generali[1] je pravna doktrina koja se odnosi na tumačenje zakona, i može se primeniti i u domaćem i u međunarodnom pravu i kontekstima.[2] Izraz označava zakon kojim se uređuje poseban predmet, a potiče od latinske pravne maksime lex specialis derogat legi generali.[2] Po ovoj doktrini zakon kojim se uređuje određena tema jači od zakona koji reguliše samo opšta pitanja.[2]

Ovaj pravni princip koji se pretežno primenjuje u kontinentalnim pravim sistemima zasnovanim na tradiciji rimskog prava. Lex generalis je opšti pravni propis, koji na uopšten način reguliše određeni odnos i primenu prava u pravnom poretku jedne države. Lex specialis se odnosi na posebne ili "specijalne" pravne propise koji na precizniji i detaljniji način uređuju iste odnose i primenu prava kao i opšti pravni propis. Lex specialis mora da bude u skladu sa Lex genarlis, jer opšti propis postavlja granice slobode uređivanja posebnih propisa. U slučaju sukoba posebnog i opšteg propisa, posebni propis derogira (ima prvenstvo primene) u odnosu na opšti, jer je njegovo polje primene uže postavljeno.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Latinske izreke - Katedra za građansko procesno pravo”. www.pravo.unizg.hr. Приступљено 17. 12. 2018. 
  2. ^ а б в „Lex Specialis Law & Legal Definition”. Legal Definitions. USLegal, Inc. Приступљено 21. 12. 2018.  (језик: енглески)