MCMXC a.D.

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
MCMXC a.D.
MCMXC aD Enigma cover.jpg
Studijski album: Enigma
Datum 10. decembar 1990.
Žanr Nju ejdž muzika
Trajanje 40:16
Izdavač Virgin, Charisma
Producent Mihaj Krecu
Diskografija

-
(-)
„MCMXC a.D.“
(1990)
The Cross of Changes
(1993)

MCMXC a.D. (označava „1990“ u rimskim brojevima i skraćenica a.D. „Anno Domini“ - U godini (našeg) Gospoda) je prvi album muzičkog projekta Enigma, koju predvodi muzičar Mihaj Krecu. Objavljen je krajem 1990. godine. Kada je objavljen, album je doživeo veliku popularnost u svetu mimo svih očekivanja Krecua. Dostigao je broj 1 na listama u 41 zemlji.[1]

Pesma Sadeness (Part I) je bila na petom mestu Billboard Hot 100 liste, dok je album MCMXC a.D. bio na šestom mestu Billboard 200 i ostao na listama ukupno 282 nedelje.

Opis, uspeh i značaj albuma[уреди]

Glavna tema albuma MCMXC a.D. može se naći u trajnoj borbi života između religije i seksualnosti. Najpoznatija pesma s albuma Sadeness (Part I) dovodi u pitanje lična verovanja Markiza de Sada, koji je postao sinonim za užitak boli. Ostale teme koje se mogu naći na albumu se temelje na različita hrišćanska verovanja i otkrovenja o kraju sveta.

Album je imenovan kao jedan od najvažnijih i najuticajnijih albuma mejnstrima[2] nju ejdž pravca devedesetih. Popularizovao je takozvani zagonetan muzički stil, ali je takođe predstavio i neke tehničke promene u muzičkoj industriji.

Do danas je prodat u više od 16 miliona primeraka, primio je velika priznanja širom sveta i najprodavaniji je album grupe.[3] Takođe je Enigmi doneo prvi veliki komercijalni uspeh kombinujući crkveno horsko pevanje, šakuhači frulu po kojoj je Enigma i danas prepoznatljiva, erotske uzdahe i naracije sa dens ritmom.

Mnogi bendovi su bili inspirisani i uticaj albuma je bio veliki u kasnijim godinama. Nakon prvih par izdanja Enigme, na muzičkoj sceni se već počeo kreirati pravac koji je pratio ovu vrstu muzike, često nazivanu „Enigmatična muzika“. Projekti Gregorijan i Era su među značajnijim grupama koje su imale velike sličnosti u svojim pesmama. Zajedno sa Enigmom, Dip Forest (engl. Deep Forest) se smatra značajnim bendom u ovoj vrsti muzike. Akilea (engl. Achillea), projekat Jens Gada, dugogodišnjeg Krecuovog saradnika, poseduje sličnu atmosferu kao na ovom albumu.

Pesme[уреди]

 1. The Voice of Enigma (Curly M.C.) – 2:21
 2. Principles of Lust – 11:43
  A. Sadeness (Curly, F. Gregorian, David Fairstein)
  B. Principles of Lust (Curly)
  C. Sadeness (reprise) (Curly, Gregorian, Fairstein)
 3. Callas Went Away (Curly) – 4:27
 4. Mea Culpa (Part II) (Curly, Fairstein) – 5:03
 5. The Voice & The Snake (Curly, Gregorian) – 1:39
 6. Knocking on Forbidden Doors (Curly) – 4:31
 7. Back to the Rivers of Belief – 10:32
  A. Way to Eternity (Curly)
  B. Hallelujah (Curly)
  C. The Rivers of Belief (Curly, Fairstein)

Reference[уреди]

 1. ^ „Enigma Biography”. Sing365.com. Архивирано из оригинала на датум 09. 11. 2016. Приступљено 22. 8. 2012. 
 2. ^ „The History of Rock Music - The 1990s”. Scaruffi.com. Приступљено 22. 8. 2012. 
 3. ^ The Enigma Archives (10. 4. 1998). „Section 3: The Catalogue”. The Enigma Archives. Приступљено 22. 8. 2012. 

Spoljašnje veze[уреди]