Mahmut Lekić

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Mahmut Lekić
Датум рођења(1917-04-18)18. април 1917.
Датум смрти1944.

Mahmut Lekić, od oca Murata (Hasovog), rođen je 18. aprila 1917. godine u radničkoj porodici, u Tuzima.[1] Pošto nakon osnovnog obrazovanja nije mogao nastaviti školovanje bio je čobanin, a zatim pekarski radnik.

Još kao mladić osjetio je nepravdu i surovost bivšeg režima, pa je dolazio u sukob sa njegovim zaštitnicima. Godine 1935. i 1936. učestvovao je u demostracijama u Podgorici, a 1937. u bivšoj jugoslovenskoj vojsci uočen je njegov politički rad među vojnicima pa je dva mjeseca proveo u zatvoru. Zbog oskudice, 1939. godine odlazi u Albaniju, i tamo stupa u kontakt sa naprednim snagama. Učestvovao je u demostracijama u Skadru i Tirani. Na temelju revolucionarne aktivnosti, primljen je u Savez komunističke omladine 1941. godine.

Poslije kapitulacije bivše države vraća se u rodni kraj. U oktobru 1941. ga zatvaraju u Skadru zbog aktivnosti na području Tuza. Organizovano je njegovo bjekstvo, te živi ilegalno u Skadru.

Tamo je primljen u partiju, pa je još aktivnije radio na organizovanju oslobodilačko pokreta u sjevernoj Albaniji i učestvovao u mnogim akcijama.

U tim akcijama pokazao je izuzetnu hrabrost zbog čega je veoma cijenjen kod svojih drugova. Najviše je radio u reonu Skadar-Tirana-Drač. Kao iskusan ilegalac i prekaljen borac posebno se isticao u diverzijama, atentatima na fašističke starješine. U proljeće 1943. godine po zadatku dolazi u Tuzi, gdje kratko vrijeme radi na organizovanju NOB-a. Zbog opasnosti od hapšenja stupa u Petu proletersku crnogorsku brigadu, u kojoj je bio borac,obavještajac i komandir izviđačkog voda brigade. Poginuo je u proljeće 1944. godine u borbi na Mataševu. U znak sjećanja na taj svjetli lik osmogodišnja škola u Tuzima nosi njegovo ime.

Izvori[уреди]

  1. ^ „Mahmut Lekić“, Šeher-Tuzi, 2007.

Spoljašnje veze[уреди]