Master (diploma)

Из Википедије, слободне енциклопедије

Master diploma predstavlja profesionalno (studijsko) zvanje, koje izdaje univerzitet. Master diploma podrazumeva određeno polje studijskog (univerzitetskog) procesa ili oblast u profesionalnom usavršavanju. Diplomirani studenti master programa poseduju širok raspon stručnih veština, ukljućujući napredna znanja o specifičnim teorijskim i praktičnim temama, kao i profesionalno analitičko rešavanje složenih problema.

Reč master je latinskog porekla i prevodi se kao učitelj ili nastavnik. U srpskom jeziku, kao i u mnogim drugim jezicima koji imaju osnovu latinskog porekla, za osobu koja poseduje master diplomu se kaže da je magistar.

Struktura master programa[уреди]

Bolonjskom deklaracijom, u zemljama Evrope, uvodi se bačelor diploma u trajanju od tri i/ili četiri godine osnovnih akademskih studija, kao i master diploma, koja podrazumeva postdiplomske studije u trajanju od jedne ili dve godine - pod uslovom da ste prethodno stekli bečelor diplomu, ili u ukupnom trajanju od 5 godina (300 ECTS kredita)za integrisane studije. Zakonom o visokom obrazovanju, master studije, kao studije drugog stepena, izjednačene su sa VII-1 stepenom stručne spreme koji se sticao po prethodnim nastavnim programima.

Spoljašnje veze[уреди]