Max Payne

С Википедије, слободне енциклопедије
Max Payne
Max Payne
Девелопер(и)Remedy Entertainment
Издавач(и)Gathering of Developers (Microsoft Windows)
Rockstar Games (PlayStation 2, Xbox, iOS, Android)
ПлатформеPlayStation 2, Xbox, iOS, Android, Game Boy Advance
ИзлазакMicrosoft Windows
23. јул 2001.
PlayStation 2
6. децембар 2001.
Xbox
12. децембар 2001.
iOS
12. април 2012.
Android
14. јун 2012.
Жанр(ови)Пуцачина из трећег лица
МодификацијеЗа једног играча
Режисер(и)Петри Џарвелито
Продуцент(и)Џорџ Брусард
Скот Милер
Дизајнер(и)Самилај Вајакен
Програмер(и)Маркус Стајн
ПисциСам Лејк
Композитор(и)Картси Хатака
Кимо Каџисто
Медијум(и)1 CD-ROM
НаследникMax Payne 2: The Fall of Max Payne

Макс Пејн (енг. Max Payne) је видео-игра, која спада у жанр пуцачина из трећег лица. Игру је развио Remedy Entertainment, а објавио Gathering of Developers у 23. јула 2001. године за Microsoft Windows. Касније током године, креиране су верзије за PlayStation 2, Xbox и Game Boy Advance од стране Rockstar Games-a.

О игри[уреди | уреди извор]

У игри је централна личност истоимени детектив њујоршке полиције Макс Пејн, који покушава да освети убиство своје породице и пословног партнера. Игра има има жесток нео-ноар стил и користи стрипове са наратором уместо анимираних клипова како би описала радњу, јер инспирацију вуче из детективских романа. Садржи многе алузије на норвешку митологију, нарочито мит о Рагнароку, а неколико имена која се користе у игри су од норвешких богова и митова. На игру је велики утицај имао жанр акционих филмова из Хонг Конга, посебно рад режисера Џона Вуа и то је била једна од првих игара које садрже тзв. временски ефекат (енг. Bullet Time) популаризован од Матрикса.

Макс Пејн је добио позитивне критике и био је похваљен због узбудљивог оружја и коришћења ноар приповедача.[1] Игра је освојила велики број признања, укључујући и награду БАФТА.[2] До 2011. године игра Макс Пејн продата у више од 7,5 милиона примерака.[3] Такође је инспирисала играни филм под истим називом.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]