Менделовско наслеђивање код човека

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Mendelian Inheritance in Man)
Иди на навигацију Иди на претрагу

Менделовско наслеђивање код човека (енгл. Mendelian Inheritance in Man) је пројекат у виду базе података људских гена и свих познатих наследних обољења. База такође садржи информације о симптомима конкретних болести, наслеђивању, молекуларној генетици и стручним публикацијама које су повезане са конкретном темом.

Веб портал ове базе носи назив Online Mendelian Inheritance in Man (скр. OMIM) и омогућава лаку претрагу тражених појмова, као и напредну претрагу. У оквиру је Entrez претраживача.

Историјат[уреди]

Пројекат је покренуо др Виктор А. МакКјузик почетком 1960-их и између 1966. и 1998. је објављено 12 штампаних издања. Електронска верзија је направљена 1985. године у сарадњи Националне медицинске библиотеке (енгл. National Library of Medicine) и Медицинске библиотеке Вилијем Велч (енгл. William H. Welch Medical Library) на универзитету Џон Хопкинс. На интернету је доступна од 1987, а Национални центар за биотехнолошке информације (енгл. National Center for Biotechnology Information) прилагодио ју је за World Wide Web 1995. године.

Спољашње везе[уреди]