Music for the Jilted Generation

С Википедије, слободне енциклопедије

Music for the Jilted Generation
The Prodigy
Издат4. јул 1994.
Жанррејв, техно, хардкор техно, индастријал, електроника
Трајање78 мин 07 сек
ИздавачXL Recordings
ПродуцентЛијам Хаулет
Дискографија
The Prodigy Experience
(1991)
Music for the Jilted Generation
(1994)
The Fat of the Land
(1997)

Music for the Jilted Generation је други албум рејв групе The Prodigy. Албум је издат у 14. јула 1994. за XL Recordings. Доспео је на прво место британске топ-листе најбољих албума.

Подаци о албуму[уреди | уреди извор]

Music for the Jilted Generation (слоб. прев. Музика за изневерену генерацију) почиње интроом: И тако, одлучио сам да свој рад вратим у подземље — како бих спречио да падне у погрешне руке. Тринаест песама са хип-хоп, рок, амбијенталним, хард денс, понегде и џез звуком (3 Kilos) стале су на 79 минута албума који је након изласка одмах доспео на прво место топ-листа. За само три недеље продато је 100.000 примерака, а за два месеца надмашио је албум Experience. Након пет месеци продато је пола милиона копија. Номинован је за награду Mercury Music, а по многима је проглашен за албум године. Лијам је овим албумом хтео да потврди своју оданост британској рејв сцени, која се спремала да буде угушена, што је пропраћено бројним обећањима о „антирејв“ законима који су били на видику. На задњој страни буклета налазила се реченица:

How can the government stop people from having a good time. Fight this bollocks.

— 30px, у Реченица са омота албума, 30п

У слободном преводу: „Како влада може да спречи људе да се забављају? Борите се против тих јајара.“ Лијам је касније образложио да албум представља протест против закона којим је британска влада полицији дала већа овлашћења против рејвера. Називом албума желео је да поручи како је британска влада издала/изневерила младе, а на његовим средњим странама налазила се метафорична слика која то илуструје.

Назив албума[уреди | уреди извор]

Лијам је у почетку хтео да назове албум Music for the Cool Young Juvenile (слоб. прев. Музика за младе опуштене малолетнике) или Music for Joyriders (Музика за оне који воле добру забаву), али није био потпуно задовољан ниједним, све док на послетку његов пријатељ смислио је назив Music for the Jilted Generation.[1]

Списак песама[уреди | уреди извор]

 1. Intro (Лијам Хаулет) – :45
 2. Break & Enter (Лијам Хаулет) – 8:24
 3. Their Law (Лијам Хаулет/Pop Will Eat Itself) – 6:40
 4. Full Throttle (Лијам Хаулет) – 5:02
 5. Voodoo People (Лијам Хаулет) – 6:27
 6. Speedway (Theme from Fastlane) (Лијам Хаулет) – 8:56
 7. The Heat (The Energy) (Лијам Хаулет) – 4:27
 8. Poison (Лијам Хаулет/Максим Ријалити) – 6:42
 9. No Good (Start the Dance) (Лијам Хаулет) – 6:17
 10. One Love (Edit) (Лијам Хаулет) – 3:53
  The Narcotic Suite
 11. 3 Kilos (Лијам Хаулет) – 7:25
 12. Skylined (Лијам Хаулет) – 5:56
 13. Claustrophobic Sting (Лијам Хаулет) – 7:13

Синглови[уреди | уреди извор]

One Love[уреди | уреди извор]

За више информација види One Love

Октобар 1993. — Лијам Хаулет је првобитно издао песме One Love и One Love (Jonny L Remix) као две 12" беле етикете, под називом Earthbound 1 и Earthbound 2, као одговор растуће критике музичке заједнице како се Prodigy „продао“ поставши потпуно комерцијалан. Доспео је на #8 топ-листе синглова у УК.

No Good (Start the Dance)[уреди | уреди извор]

За више информација види No Good (Start the Dance)

16. мај 1994. — Доспео је на #4 топ-листе синглова у УК. Оригинални семпл You're no good for me, I don't need nobody преузет је од Kelly Charles са сингла You're No Good For Me (1987, London Records LONX153). Лијам Хаулет размишљао је да ли да искористи семпл јер је мислио да је превише поп.

Voodoo People[уреди | уреди извор]

За више информација види Voodoo People

Август 1994. — Доспео је на #13 топ-листе синглова у УК. У британском издању, налазио се ремикс групе The Chemical Brothers који су се тада називали The Dust Brothers у част америчког продуцентског двојца истог имена. Када је Voodoo People требало да буде издат у САД, амерички бенд Dust Brothers запретило је тужбом уколико не промене име. Због тога су га променили у The Chemical Brothers — име под којим су постали у целом свету.

Poison[уреди | уреди извор]

За више информација види Poison

6. март 1995. — Прво издање појавило се у облику 12" винил плоче. То је био четврти сингл са овог и први на коме су садржај 12" винил плоче и CD сингла били идентични. Доспео је на #15 топ-листе синглова у УК.

На албуму су учествовали[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Music for the Jilted Generation”. www.brainkiller.it. Приступљено 21. 7. 2010.  (језик: енглески)