Пређи на садржај

Neciklopedija

С Википедије, слободне енциклопедије

Neciklopedija (engl. Uncyclopedia), slobodna enciklopedija, je satirični sajt koji je parodija Vikipedije. Sajt postoji od 5. januara 2005. godine, a stvorio ga je Džon Hogan, takođe poznat pod nadimkom „Kronario“. Logo Neciklopedije na engleskom je izdubljen krompir pod nazivom Sofija (mudrost), a logo srpske Neciklopedije je deformisan točak poznatiji kao i "točak mudrosti".

Neciklopedija je polako prerasla u vebsajt sa originalnim sadržajem. U maju 2005, Anđela Bizli, potpredsednica Wikia Inc., objavila je da će Neciklopedija biti deo projekta Wikia, da sajt ima licencu i da će nastaviti da postoji u nepromenjenom obliku. Hogan je premestio uncyclopedia.org na domen Wikia, Inc. 10. jula 2005. godine.

Jezička izdanja

[уреди | уреди извор]

Glavna stranice Neciklopedije aludira na veliki broj poznatih osoba. Neki od tih članaka imaju gotovo kultni status. Neki od članaka su u potpunosti izmišljeni ili parodični. Neciklopedija često aludira da je Vikipedija za ljude bez smisla za humor i da je Vikipedija parodija Neciklopedije.

Izdanje na engleskom jeziku

[уреди | уреди извор]
Logo Neciklopedije na engleskom

Jedna od ličnosti na koju se odnosi najveći broj aluzija je Oskar Vajld.

Izdanje na srpskom jeziku

[уреди | уреди извор]
Početna strana Neciklopedije na srpskom

Kada je reč o Neciklopediji na srpskom jeziku, znatan deo članaka pominje Milku Canić, srpsku supervizorku kviza Slagalica.

Spoljašnje veze

[уреди | уреди извор]