Nela Sršen

С Википедије, слободне енциклопедије
Štefanija Puretić
Лични подаци
Датум рођења1965.
Место рођењаMetković,  SFRJ

Nela Sršen (Metković, 30. april 1965) je hrvatska doktorica, hirurg, počasna konzul Republike Hrvatske u Italiji, predsednica Udruge Hrvatska kuća u Padovi.

Život i karijera[уреди | уреди извор]

Rođena je 30. april 1965. u Vidu (mestu nedaleko Metkovića, poznatom po drevnom rimskom gradu Naroni, čiji se ostaci tamo nalaze) u kome je do dolaska na Hvar, provela detinjstvo. Srednju školu završila je u Splitu. Nakon toga upisala je studije medicine u Padovi, i diplomirala pre roka.

Karijeru lekarice započinje u Hitnoj službi u Trevisu, a nakon toga u padovanskoj bolnici. Nakon specijalizacije u Njujorku, specijalizaciji iz opšte hirurgije pridodala je i specijalizaciju iz rekonstruktivne, plastične i estetske kirurgije.

Po povratku u Italiju postala je najmlađa članica tima za transplantaciju jetare, na čelu sa prof. Davidom D'Amicom, najeminentnijim italijanskim hirurgom Univerzitetske bolnice u Padovi.[1]

Dr Nela Sršen je vremenom postala istaknuta humanitarka koja je pomogla brojnim pacijentima iz svoje domovine Hrvatske, ali i iz drugih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Zahvaljujući zalaganju dr Sršen spašeno je stotinak pacijenata, među kojima su bili slikar Dalibor Jelavić i kanta-utor Arsen Dedić.[1]

Priznanja[уреди | уреди извор]

Počasna konzulica Republike Hrvatske u Italiji postala je 2004., na preporuku predsednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, u regiji Veneto, u Italiji.[2] Ovu počast zaslužila je zbog njenog dugogodišnjeg napornog rad i zalaganje u spašavanju života mnogih teških bolesnika iz Hrvatske.

Dobitnica je priznanja Veliko zlatno srce, koje su joj dodelile Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 1991. (UHBDR91.) i Udruga hrvatskih branitelja Zagrebački velesajam, u saradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, na ppredlog Mladena Pavkovića.[3]

Na predlog UHBDR91. i Mladena Pavkovića i drugih Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i dr. Nedima Ademovića, prof.dr. Šimuna Anđelinovića, prof.dr. Nikice Gabrića, Jakova Sedlara, prof.dr. Vjerana Zuppe i drugih predložena je za Nobelovu nagradu za mir!

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Verbum | Sršen,Nela”. verbum.hr. Приступљено 5. 3. 2021. 
  2. ^ „MVEP • Veleposlanstva RH u svijetu • Italija, Rim”. www.mvep.hr. Приступљено 2021-03-05. 
  3. ^ „Grad Vukovar - Dr. Nela Sršen: „Najbolji liječnik je u nama samima. www.vukovar.hr. Архивирано из оригинала 23. 01. 2013. г. Приступљено 2021-03-05. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]