Пређи на садржај

Nutrijent

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Opšti nutrijent)
Ciklus nutrijenata u okeanima

Nutrijent je hemikalija koja je potrebna organizmu za život i rast, ili supstanca koja se koristi u metabolizmu organizma i koja se unosi iz okoline.[1] Nutrijenti se koriste za formiranje i popravku tkiva, regulaciju telesnih procesa i kao izvor energije. Metodi unosa nutrijenata variraju, dok životinje i protisti konzumiraju hranu i vare je sistemom za varenje, većina biljki unosi nutrijente direktno iz zemljišta kroz korenje ili iz atmosfere.

Organski nutrijenti obuhvataju ugljene hidrate, masti, proteine (ili njihove gradivne blokove, aminokiseline), i vitamine. Neorganska hemijska jedinjenja kao što su dijetarni minerali, voda, i kiseonik se takođe smatraju nutrijentima.[2] Nutrient se smatra „esencijalnim“ ako je neophodno da se unese iz spoljašnjih izvora, bilo zato što organizam ne može da ga sintetiše ili ga formira u nedovoljnim količinama. Nutrijenti koji su potrebni u veoma malim količinama su mikronutrijenti, dok su oni potrebni u velikim količinama makronutrijenti. Dejstvo nutrijenata je zavisno od doze.[3]

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Whitney, Elanor and Sharon Rolfes. 2005. Understanding Nutrition, 10th edition, p 6. Thomson-Wadsworth.
  2. ^ SIZER, FRANCES; WHITNEY, ELLIE (12. 11. 2007). NUTRITION: CONCEPTS AND CONTROVERSIES. Cengage Learning. стр. 26—. ISBN 978-0-495-39065-7. Приступљено 12. 10. 2010. 
  3. ^ Ensminger 1994, стр. 527

Literatura[уреди | уреди извор]