Paracaloptenus caloptenoides

С Википедије, слободне енциклопедије

Paracaloptenus caloptenoides
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
P. caloptenoides
Биномно име
Paracaloptenus caloptenoides
(Brunner von Wattenwyl, 1861)

Paracaloptenus caloptenoides је врста инсекта из реда правокрилаца - Orthoptera. Ово је прва врста која је описана на основу примерака сакупљених са територије Србије. Те јединке је сакупио професор Јосиф Панчић[1].

Распрострањење[уреди | уреди извор]

Paracaloptenus caloptenoides је врста југоисточне Европе, а најсјевернији налази су у Аустрији, Словачкој и Мађарској. Главно подручје дистрибуције протеже се од Босне и Херцеговине и Србије до Грчке и Турске на југу. На истоку врста стиже до обала Црног мора[2]. У Србији врста је бележена у већем делу земље[3].

Опис[уреди | уреди извор]

Основну боју чине смеђе до сиве нијансе. Величина мужјака је између 14-16 мм, док су женке крупније и знатно варијабилније у величини тела која се креће од 21 до 35 мм. Јединке ове врсте не могу да лете[2].

Биологија и екологија[уреди | уреди извор]

Одрасле јединке се могу видети од јуна до септембра. Прилично је неупадљива и тешко уочљива. Насељава осунчане, камените и суве ливаде. Често се јавља на истом станишту са врстама из рода Calliptamus.

Угроженост и заштита[уреди | уреди извор]

Paracaloptenus caloptenoides се налази на Прилогу 2 и 4 Европске директиве о стаништима[3]. Најчешћи угрожавајући фактор је смањење традиционалне испаше. Стални пад бројности примећен је у Мађарској[2].

Синоними[уреди | уреди извор]

Paracaloptenus typus Bolívar, 1878

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Pavičević, Dragan; Павичевић, Драган (2018). Crvena knjiga faune Srbije 4, Pravokrilci. 4. Slaviša Stanković, Ivo Karaman, Aleksandar Dragišić, Mladen Horvatović, Иво Караман, Младен Хорватовић. Beograd. ISBN 978-86-80877-61-7. OCLC 1146060660. 
  2. ^ а б в „Orthoptera.ch - Paracaloptenus caloptenoides”. www.orthoptera.ch. Приступљено 2021-03-31. 
  3. ^ а б „Paracaloptenus caloptenoides | Alciphron”. alciphron.habiprot.org.rs. Приступљено 2021-03-31. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]