Пређи на садржај

Paulownia

С Википедије, слободне енциклопедије

Paulownia
Paulownia tomentosa lišće
Naučna klasifikacija
Carstvo:
(nerangirano):
(nerangirano):
(nerangirano):
Red:
Porodica:
Rod:
Paulownia

Vrste

Između 6-17 vrsta, uključujući:
Paulownia catalpifolia
Paulownia elongata
Paulownia fargesii
Paulownia fortunei
Paulownia kawakamii
Paulownia taiwaniana
Paulownia tomentosa

Paulownia je rod sa 6 do 17 vrsta (u zavisnosti od taksonomskog stručnjaka) cvetnica u familiji Paulowniaceae, koji je srodan sa i ponekad se uključuje u Scrophulariaceae. Ove biljke su prisutne širom Kine,[1] južno do severnog Laosa i Vijetnama, id dugo vremena se kultiviraju na drugim mestima u istorčnoj Aziji, a posebno u Japanu i Koreji.

Nastanak vrste[уреди | уреди извор]

Belisima (Bellissia) je najkvalitetniji hibrid (nije GMO), a nastala je udruženim radom tri svetski najpoznatija instituta iz Amerike, Nemačke i Italije. Ova vrsta garantovano trpi temperature do -26°C, raste za oko 20% brže od svih drugih vrsta i nije invanzivna. Međunarodno je klasifikovana i zaštićena kod Međunarodnog instituta za zaštitu intelektualne svojine u Ženevi. Većina drugih vrsta pre dve godine zabranjena u zemljama EU zbog invazivnosti. Na podneblju Srbije uspeva preko 97,70% sadnica, dok kada su u pitanju druge vrste taj procenat ne prelazi 50%. Razlog su slabosti na niske temperature, koje Bellissima jednostavno i lako podnosi.

Vrste[уреди | уреди извор]

Rod Paulownia:

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Yungying Wu and Zhaohua Zhu (1997). „5, Temperate Agroforestry in China”. Ур.: Andrew M. Gordon and Steven M. Newman. Temperate Agroforestry Systems. Wallingford, Oxfordshire: CAB International. стр. 170–172. ISBN 9780851991474. 
  2. ^ „Virginia Tech: Paulownia fortunei — Dragon tree”. Архивирано из оригинала 25. 10. 2013. г. Приступљено 06. 02. 2017. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]