Police Woman (TV serija)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Police Woman

Police Woman je bila američka policijska TV-serija koja se originalno emitovala na programu NBC-a od 13. septembra 1974. do 29. marta 1978. godine.

U njoj je Angie Dickinson tumačila naslovnu ulogu - pripadnice losanđeleske policije (LAPD) koja rješava kriminalističke slučajeve. Smatra se jednom od prvih uspješnih američkih serija gdje je protagonistica bila žena. Krajem 1970-ih ju je tadašnja Radiotelevizija Beograd pod naslovom Policajka emitirala u okviru programa JRT-a.

Protagonistica - narednica Suzanne „Pepper“ Anderson - prvi put se na malim ekranima pojavila godine 1973. u „The Gamble“, TV-filmu, odnosno epizodi televizijske antologije Police Story. Tamo je opisana kao prikrivena agentica Odjela za kriminalne zavjere LAPD. Uspjeh epizode je producente potakao da naprave spin-off odnosno seriju u kojoj bi Anderson bila glavna junakinja. U njoj je Anderson pod nadzorom svog šefa - narednika Williama „Billa“ Crowleya (Earl Holliman) te uz pomoć kolega Petea Roystera (Charles Dierkop) i Joea Stylesa (Ed Bernarda) - pod različitim krinkama (prostitutka, učiteljica, konobarica i sl.) dolazila u blizinu osumnjičenika za razne zločine, od ubistava do krijumčarenja droge.

Serija je, pogotovo u prvoj sezoni, doživjela ogroman uspjeh. U februaru 1976. godine tadašnji američki predsjednik Gerald Ford odložio je svoju redovnu televizijsku pres-konferenciju jer je htio gledaocima omogućiti da nesmetano gledaju Police Woman.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]