МТВ филмска награда

С Википедије, слободне енциклопедије
МТВ филмска награда
Том Круз и Камерон Дијаз на додели награда 2010.
ДодељујеМТВ
ЗемљаСАД
Први пут додељена1992.
Званичан сајтwww.mtv.com
Телевизијска покривеност
МрежаМТВ

МТВ филмска награда (енгл. MTV Movie Awards) признање је које једном годишње додељује телевизијска мрежа МТВ. Продуценти и руководиоци МТВ-ја одлучују ко ће бити номинован за награде, а јавност бира победнике путем гласања на страници movieawards.mtv.com на званичном сајту МТВ-ја.

Актуелне категорије[уреди | уреди извор]

Почасне награде[уреди | уреди извор]

МТВ филмска награда за животно дело[уреди | уреди извор]

МТВ награда за животно дело било је сатирично признање које се додељивало филмским личностима које су значајно утицале на популарну културу. Добитници награде били су филмски ликови Џејсон Вурхиз, Три битанге, Годзила и Чубака, као и глумци Ричард Раундтри, Џеки Чен и Клинт Хауард. Награда је укинута 1998. године, након што је Клинт Хауард превише озбиљно схватио своју победу.

МТВ филмска награда за звезду генерације[уреди | уреди извор]

МТВ филмска награда за звезду генерације је признање које се додељује „уметницима који су тумачили низ импресивних улога и показали феноменалан ниво личног и професионалног талента.“[1] Награда се додељује од 2005. године и досадашњи добитници су Том Круз, Џим Кери, Мајк Мајерс, Адам Сандлер, Бен Стилер, Сандра Булок, Рис Видерспун, Џони Деп, Џејми Фокс и Марк Волберг.

МТВ награда Silver Bucket of Excellence[уреди | уреди извор]

МТВ награда Silver Bucket of Excellence је признање које се додељује филмовима који су имали трајан утицај на филмску публику и гледаоце МТВ-ја.[2] Додељена је 2005. и 2006. филмовима Јутарњи клуб и Уради праву ствар

МТВ награда Trailblazer[уреди | уреди извор]

МТВ награда Trailblazer је признање које се додељује младим глумцима који су својим разноликим глумачким портфолиом и беспрекорном репутацијом у очима јавности успели да инспиришу друге.[3] Додељује се од 2012. године, а досадашњи добитници су Ема Вотсон, Ема Стоун и Ченинг Тејтум.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]