Универзитет Калифорније (Лос Анђелес)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Универзитет Калифорније
University of California, Los Angeles
The University of California UCLA.svg
Лого Универзитета Калифорније (UCLA)
Бивша имена• Southern Branch of the University of California (1919-1927)
• University of California at Los Angeles (1927-1953)
МотоFiat lux
Мото (на српском)Нека буде светло
Типдржавни
Оснивање1919.
Академске
афилијације

University of California,
AAU,
APLU,
Pacific Rim,
URA,
WASC
КанцеларGene D. Block
ПотканцеларScott L. Waugh
Академско особље4.016
Административно
особље

26.139
Број студената44.947 (2016)
Преддипломци30.873 (2016)
Постдипломци12.675 (2016)
ЛокацијаЛос Анђелес (Вествуд),  САД
Боје        
Атлетски надимакBruins
Спортске
афилијације

NCAA Division I FBS,
Pac-12
Веб-сајтwww.ucla.edu
University of California, Los Angeles logo.svg
Кампус Универзитета Калифорније у Лос Анђелесу

Универзитет Калифорније (енгл. University of California, Los Angeles, UCLA) је универзитет у Лос Анђелесу чије се главно седиште налази у насељеном подручју насеља Вествуд. Основано је као једна од филијала државних универзитета 1919. године. Други је универзитет по старости и средиште у систему Универзитета Калифорније са највећим бројем уписаних студената у држави.

Већина програма овог калифорнијског универзитета спада међу двадесет најквалитетнијих у САД. Септембарско издање часописа "Washington Monthly" 2006. године прогласило је овај универзитет четвртим најквалитетнијим универзитетом у САД. У издању за 2007. годину "U.S. News & World Reporta" добило је 26. место у поретку „Најбољих америчких универзитета“.

Такође, УЦЛА је рангирала Међународна научна фондација (National Science Foundation) као јавно научни универзитет број 1 у САД (по износу истраживачких трошкова) и као други најквалитетнији универзитет од свих јавних и приватних универзитета у САД, одмах после Универзитета Џонс Хопкинс.

Један је од најселективнијих универзитета у САД. 2005. године га је уписало 11.750 студената, а пријавило се више од 47 000. У том семестру у УЦЛА је послано више молби за упис него у било који други универзитет у земљи. Спортски тимови овог универзитета који се такмиче под називом "The Bruins", победили су на 120 националних првенстава и на 99 првенстава у организацији НЦАА до 2006, што је више од свих осталих универзитета. Такође, у 2006. универзитет је завршио „УЦЛА кампању“ у коју је уложено више од 3,05 милијарди долара и то је тренутно најуспешнија кампања прикупљања средстава у историји високог образовања. Студенти долазе из свих делова САД и из више од 100 страних земаља, а већина студената дипломског студија су из Калифорније.

Спољашње везе[уреди]