Stanko Vraz

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Stanko Vraz
Stanko Vraz.jpg
Stanko Vraz
Датум рођења 30. jun 1810.
Место рођења Cerovec
Austrijsko carstvo
Датум смрти 20. maj 1851.
Место смрти Zagreb
Austrijsko carstvo

Stanko Vraz (Cerovec kraj Ljutomera, 30. jun 1810Zagreb, 20. maj 1851) je bio slovenački и hrvatski književnik.

Biografija[уреди]

Spomen ploča u Zagrebu

Rodio se kao najmlađi sin imućnijeg seljaka, slobodnjaka, Frasa (od Freisass). Krsni ime mu je Jakob. Tek kasnije, kao književnik, promenio je ime i prezime.

Osnovnu školu završio je u Ljutomeru, gimnaziju (1830.) u Mariboru. Studirao je filozofiju i pravo u Gracu, ali je završio samo filozofiju, jer se više bavio izučavanjem stranih jezika i književnosti nego stručnim studijama.

Po svojoj raznovrsnoj delatnosti (pesnik, kritičar, putopisac, prevodilac), Vraz je jedan od najistaknutijih iliraca i prvi hrvatski profesionalni književnik. 1842. godine zajedno sa Vukotinovićem i Rakovcem izdaje kritički časopis "Kolo". U kritici se bori za evropski kriterijium i protiv diletantizma, a za književno je stvaranje tražio da se oslanja na tekovine narodne i slavenske književnosti.

Najvredniji deo njegovog rada je ljubavna lirika. Kao pesnik Đulabija i niza soneta Sonak i istina, on unosi u hrvatsku liriku svež, lak izraz, nasuprot deklamacijama i retorici, što je prevladavalo u pesmama većine iliraca. U satirama i epigramima ismejava nedostatke društvenog i književnog života, posebno utilitarizam i dletantizam patetičnih tamburaša i budničara. Njegova lirika inspirirana je romantičnom erotikom u stilu i u modi njegova doba, posvećenom imaginariom ljubavnim idealima.

Objavio je marta 1839. godine pesmu "Djulabije" (na ćirilici), u budimskom književnom časopisu "Srbska novina...".[1]

Na sahrani mu je održao govor Andrija Torkvat Brlić.

Reference[уреди]

  1. ^ "Srbska novina ili Magazin za hudožestvo, knižestvo i modu", Budim 1839. godine

Spoljašnje veze[уреди]


Спољашње везе[уреди]