Stanko Vraz

Из Википедије, слободне енциклопедије
Stanko Vraz

Stanko Vraz.jpg
Stanko Vraz

Информације
Датум рођења 30. jun 1810.
Место рођења Cerovec (Austrijsko carstvo)
Датум смрти 20. maj 1851.
Место смрти Zagreb (Austrijsko carstvo)
Књижевни рад
Потпис

Stanko Vraz (Cerovec kraj Ljutomera, 30. jun 1810Zagreb, 20. maj 1851) je bio slovenački и hrvatski književnik.

Biografija[уреди]

Spomen ploča u Zagrebu

Rodio se kao najmlađi sin imućnijeg seljaka, slobodwaka, Frasa (od Freisass). Krsni ime mu je Jakob. Tek kasnije, kao književnik, promenio je ime i prezime.

Osnovnu školu završio je u Ljutomeru, gimnaziju (1830.) u Mariboru. Studirao je filozofiju i pravo u Gracu, ali je završio samo filozofiju, jer se više bavio izučavanjem stranih jezika i književnosti nego stručnim studijama.

Po svojoj raznovrsnoj delatnosti (pesnik, kritičar, putopisac, prevodilac), Vraz je jedan od najistaknutijih iliraca i prvi hrvatski profesionalni književnik. 1842. godine zajedno sa Vukotinovićem i Rakovcem izdaje kritički časopis "Kolo". U kritici se bori za evropski kriterijium i protiv diletantizma, a za književno je stvaranje tražio da se oslanja na tekovine narodne i slavenske književnosti. Najvredniji deo njegovog rada je ljubavna lirika. Kao pesnik Đulabija i niza soneta Sonak i istina, on unosi u hrvatsku liriku svež, lak izraz, nasuprot deklamacijama i retorici, što je prevladavalo u pesmama većine iliraca. U satirama i epigramima ismejava nedostatke društvenog i književnog života, posebno utilitarizam i dletantizam patetičnih tamburaša i budničara. Njegova lirika inspirirana je romantičnom erotikom u stilu i u modi njegova doba, posvećenom imaginariom ljubavnim idealima.

Na sahrani mu je održao govor Andrija Torkvat Brlić.

Spoljašnje veze[уреди]Спољашње везе[уреди]