Terijer

Neke rase terijera. Knjiga pasa; intimatna studija čovekovog najboljeg prijatelja, 1919.

Terijer (od latinske reči terra, sa značenjem „tlo” ili „zemlja”) tip je pasa koji je originalno razvijen za lov na štetočine.[1][2][3] Terijer je pas nastao od bilo koje od mnogih rasa iz terijerske grupe, koji su obično mali, žilavi, odvažni i neustrašivi.[4] Pasmine terijera znatno variraju po veličini od samo 1 kg do preko 32 kg, i obično se kategorišu po veličini ili funkciji. Postoji pet različitih grupa, a svaka grupa ima nekoliko različitih rasa.

Istorija[уреди | уреди извор]

Terijer kućni ljubimac (Engleski igrački terijer[5]), na slici iz 1875. godine Frederik August Venderot

Većina pasmina terijera rafinirana je od starijih namenski uzgajanih pasa.

Lovačka sklonost ranih lovačkih terijera je korištena pri njihovoj upotrebi u sportskim nadmetanjima. Inicijalno, terijeri su se nadmetali u događajima kao što je čišćenje jama od pacova. Pas koji bi nabrže pobio sve pacove bi pobedio. U osamnaestom veku neki terijeri su ukršteni sa goničima da bi se poboljšale njihove lovne sposobnosti, a neki sa pasminama borbenih pasa da bi se „pojačala istrajnost i uvećala hrabrost”.[6] Neka od ukrštanja sa borbenim psima, ukrštanja bula i terijera, korišćena su u krvnom sportu borbe pasa. Moderne pasmine kućnih ljubimaca, poput minijaturnog bul terijera, navedene su u podacima Međunarodne kinološke federacije (FCI) pod terijerima tipa bul.[7]

Danas se većina terijera drži kao psi-pratitelji i kućni ljubimci. Oni su uglavnom lojalni i odani svojim vlasnicima, mada mogu biti „veliki karakteri”.

Genetika[уреди | уреди извор]

Na bazi jedne studije iz 2006. godine, genetičkom analizom je pokazano da većina terijera spada u „moderni/lovački” skup rasa pasa razvijen iz istog bazena predaka u Evropi u 19. veku. Nekoliko terijera se nalazi u klasteru „mastifa” sa pomeranima, labrador retriverima i drugim psima velike glave, a tibetanski terijer se nalazi u starijoj grupi azijskih i afričkih pasa, zajedno sa pekinezerom.[8]

Tipovi terijera i grupe[уреди | уреди извор]

U 18. veku u Britaniji, postojala su samo dva tipa terijera, dugonogi i kratkonogi.[9] U današnje vreme, terijeri se obično neformalno grupišu po veličini ili funkciji.

Lovački tipovi se i dalje koriste za pronalaženje, praćenje ili traganje za divljači, posebno pod zemljom, a ponekad i za proterivanje divljači. Moderni primeri uključuju Džek Rasel terijera, pacovarskog terijera i paterdejl terijera. Postoje i kratkonogi terijeri kao što su kern terijer, škotski terijer i zapadni gorski beli terijer, koji su takođe korišteni za ubijanje malih štetočina.

Originalni lovački terijeri obuhvataju fel terijera (razvijenog u severnoj Engleskoj da pomogne u lovu na lisice) i lovačkog terijera (razvijenog u južnoj Engleskoj da bi locirao, ubio ili proterao lisice tokom tradicionalnog jahačkog lova na lisice).

Različite kombinacije buldoga i terijera koje su korišćene za borbe s bikovima i borbe pasa krajem 19. veka, kasnije su rafinirane u odvojene pasmine koje su kombinovale kvalitete terijera i buldoga. Izuzev bostonskog terijera, oni su generalno uključeni u uzgajivačke klubove Terijerske grupe. Uzgajivači su proizveli moderne pasmine terijera bul tipa, kao što su bul terijer i stafordski bul terijer u pogodne porodične pse i takmočarske terijere.

Igrački terijeri su odgajani od većih terijera i prikazani su u grupi za igračke ili drugove. U ove rase spadaju engleski igrački terijer i jorkširski terijer. Iako su mali, oni zadržavaju istinski terijerski karakter i nisu pokorni „psi u krilu”.

Ostali potomci tipova bul i terijer, poput azijskog gal terijera, spadaju u pse koji su još uvek uzgajaju radi ilegalnih borbi pasa.

Izgled[уреди | уреди извор]

Terijeri znatno variraju po izgledu od veoma malih pasa sa svetlim telima i glatkom dlakom poput engleskog terijera (crni i žutomrki), koji teži samo 2,7 kg, do vrlo velikih grubodlakih Erdejl terijera, koji mogu da teže 32 kg ili više. Prema podacima iz 2004. godine, Kinološki klub Sjedinjenih Država priznao je novu rasu bezdlakog terijera poreklom od pacovarskog terijera nazvanog američki bezdlaki terijer.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Terrier Dog Breeds - Types of Terriers - Breed Info & Pictures”. BWM (на језику: енглески). Приступљено 9. 6. 2019. 
  2. ^ „Terrier Dog Breeds : Dog Breed Selector”. Animal Planet (на језику: енглески). Приступљено 9. 6. 2019. 
  3. ^ „Terrier Group”. American Kennel Club (на језику: енглески). Приступљено 9. 6. 2019. 
  4. ^ Roeder, Oliver (16. 2. 2016). „Terriers Were Once The Greatest Dogs In The World”. FiveThirtyEight (на језику: енглески). Приступљено 9. 6. 2019. 
  5. ^ „The Breed Standard”. Архивирано из оригинала на датум 17. 12. 2008. Приступљено 15. 11. 2008. 
  6. ^ Marvin, John T. (1982). „2. Background and Heritage of the Terrier Family”. The New Complete Scottish Terriers (Second изд.). New York: Howell Book House Inc. стр. 20. ISBN 978-0-87605-306-5. 
  7. ^ The Fédération Cynologique Internationale. „FCI Breeds nomenclature”. www.fci.be. Архивирано из оригинала на датум 26. 11. 2012. Приступљено 28. 3. 2008. 
  8. ^ Ostrander, Elaine T. (2007). „Genetics and the Shape of Dogs: Studying the new sequence of the canine genome shows how tiny genetic changes can create enormous variation within a single species”. American Scientist (online). 95 (5): 2, 4. doi:10.1511/2007.67.3724. 
  9. ^ Dandie Dinmont Terrier Club of America. „History of the Dandie Dinmont”. DDTCA. Архивирано из оригинала на датум 12. 04. 2008. Приступљено 28. 3. 2008. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]