Tref (boja i znak u kartama)

С Википедије, слободне енциклопедије
primer tref karte

Tref (franc. trèfle) ili detelina (♣) je znak u kartama koji predstavlja detelinu crne boje sa tri lista. U igri kao znak je ravnopravan sa ostlim znakovima, samo u nekim igrama karta "dvojka" tref ima prednost u igri ili se duplo broji.

Istorija karata[уреди | уреди извор]

Iako se pouzdano ne zna gde su izmišljene i gde se počelo sa igranjem, veruje se da su se prvim kartama za igru služili u istočnoj Aziji (Koreja i Kina), a kasnije, preko Indije i Egipta donesene u Evropu. Oko 1480. godine karte sa četiri znaka (tref, pik, karo i herc) počele su da se koriste po čitavoj Evropi i postale model po kojem će se nadalje izrađivati kompleti za igranje - špilovi.[1]Danas se u različitim delovima sveta koriste različiti špilovi karata za igru koje su karakteristične za to područje. Kod nas, uobičajeni špil od 52 karte, vuče poreklo od francuskih karata iz 15. veka.

Boje i znakovi[уреди | уреди извор]

Osnovne boje u kartama su crna i crvena koje su u kombinaciji sa četiri znaka, gde su herc (srce) i karo (kocka) crveni, a tref (detelina) i pik (list) crne boje. Inače ovi znaci potiču još od srednjeg veka gde su imali svoje značenje u društvenim slojevima. Herc je bila crkva, pik je vojska, tref je poljoprivreda, a karo je trgovačka klasa.

Nazivi "pik, karo, tref" preuzeti su iz francuskog jezika (pique, carreau, trèfle), a "herc" iz nemačkog jezika (Herz). Osim u igrama, karte su našle primenu i u tzv. "gledanju u karte", odnosno proricanju sudbine, gde svaki znak ima neko značenje. [2]

Reference[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]