Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica

С Википедије, слободне енциклопедије
Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica
EXTRA JE! BUDI INŽENJER
Tipdržavni
Osnovana1960
MotoEXTRA JE! BUDI INŽENJER
Lokacija24000 Subotica, Marka Oreškovića 16
DržavaSrbija
DirektorDr. Igor Fürstner
Veb-sajthttps://www.vts.su.ac.rs/

Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica (VTŠ) je samostalna visokoškolska ustanova smešten u Subotici, gradu Autonomne Pokrajine Vojvodine u Srbiji. Osnovni zadatak VTŠ u Subotici je obrazovanje studenata u oblasti tehničkih nauka (mašinske i elektro struke) u regionu. Nastava na VTŠ se paralelno izvodi na srpskom i mađarskom jeziku i na svim smerovima uvodi šesto-semestarske studije. Od 2020. godine studente upisuje po novim akreditovanim studijskim programima osnovnih strukovnih studija: Mašinstvo, Informatika, Mehatronika, Elektrotehnika i Inženjerski menadžment.

Istorija[уреди | уреди извор]

Škola je zvanično i legalno počela sa radom 1960. godine. Zvaničan naziv u početku bio je: Viša elektrotehnička i Viša mašinska škola u Subotici, koje su se u 1962. godine integrisale u Višu tehničku školu (VTŠ), a nekoliko godina kasnije u 2007. godine škola dobija i treće ime: Visoka tehnička škola strukovnih studija.

Tokom svoje istorije, škola je pokušala sve da poboljša svoje obrazovanje, tako da je u 1982. godine uvedeno je nove usmerenje na elektro odseku: Elektrotehnika, a nekoliko godina kasnije u 1997. godine škola među prvima pokreće smer informatike, dok u oblasti mašinstva, prepoznajući buduće trendove u razvoju tehnike, usmerava studente ka mehatronici koja integriše elektrotehniku, mašinstvo i informatiku u jednu interdisciplinarnu oblast.

Nakon uspešno saradnju sa privrednim i naučno-obrazovnim institucijama u zemlji i inostranstvu u 2018. godine VTŠ dobila takozvanu Erasmus povelju, čime je postala jedna od retkih Visokih škola u Republici Srbiji, koja je dokazala ispunjenost preduslova potrebnih za međunarodnu saradnju u okviru Erasmus programa.[1][2]

Studijski programi[уреди | уреди извор]

Danas škola radi sa pet studijskih programa na osnovnim studijama:[3]

  • Elektrotehnika
  • Informatika
  • Inženjerski menadžment
  • Mašinstvo
  • Mehatronika

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Visoka tehnička škola strukovnih studija - Subotica”. fakulteti.edukacija.rs. Приступљено 4. 5. 2021. 
  2. ^ „Zašto VTŠ? Izaberi VTŠ”. 10. 5. 2021. 
  3. ^ „Visoka tehnička škola spremno dočekuje novu generaciju studenata | (Vesti - 05. 06. 2020) Subotica.com”. Subotica.com. 5. 6. 2020. Приступљено 4. 5. 2021. 

Spoljašne veze[уреди | уреди извор]