Vojni čin

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Vojni činovi)
Plakat na kojem su prikazane oznake rangova nekoliko oružanih snaga.

Vojni činovi su sistem hijerarhijskih odnosa u oružanim snagama,[1] policiji,[2] obaveštajnim agencijama ili drugim institucijama organizovanim duž vojnih linija. Sistem vojnih činova definiše dominaciju, autoritet i odgovornost u vojnoj hijerarhiji. On inkorporira principe vršenja moći i ovlaštenja u vojni komandni lanac - sukcesiju zapovednika od nadređenih do potčinjenih preko kojih se vrši komanda. Vojni komandni lanac sačinjava važnu komponentu organizovanog kolektivnog delovanja.[3]

Obično uniforme označavaju rang nosioca posebnim oznakama pričvršćenim na uniforme. Tokom većeg dela vojne istorije je poznato da sistemi rangiranja pružaju niz prednosti u izvršavanju vojnih operacija, posebno u pogledu logistike, komande i koordinacije. Kako je vrjeme odmicalo i vojne operacije postajale sve veće i složenije, i sami vojni činovi su se povećavali i sistemi rangiranja su postali sve složeniji.

Rang se ne koristi samo za određivanje liderstva, već i za utvrđivanje platnog nivoa. Kako se rang povećava, sledi i nivo plate, kao i stepen odgovornosti.[4]

Unutar savremenih oružanih snaga, upotreba činova gotovo je univerzalna. Pojedine socijalističke države su svojevremeno ukidale rangove (npr. sovjetska Crvena armija 1918–1935,[5] kineska Narodnooslobodilačka armija 1965–1988,[6] i Albanska vojska 1966–1991[7]), ali su morale da ih ponovo uspostave nakon što su se suočili sa operativnim poteškoćama u komandi i kontroli.

Tipovi ranga[уреди | уреди извор]

Postoji više različitih oblika ranga; od najvišeg do najnižeg stepena, to su:

  • Materijalni ili permanentni: potpuno plaćeni i potvrđeni rang, sa podobnošću za odgovarajuću penziju/beneficije
    • Penzionisani ili zadržani: obično se dodeljuju onim oficirima iz reda poručnika u mornarici, ili kapetana u vojsci, ili iznad, i vojnom osoblju koje je stiglo do kraja svoje obavezne službe i nisu bili nečasno otpušteni ili razrešeni iz službe. Penzionisani čin se obično zadržava doživotno, ako oficir to želi. U Komonvealtu nacija takav oficir će takođe ima titulu eskvajra, ako nema višu titulu.
    • „Veteranski“ rang je različit u svakoj zemlji. Pripadnici vojske Sjedinjenih Država održavaju svoj najviši čin nakon otpusta ili odlaska u penziju. 10 US Code § 772 (e) novodi: Osoba koja nije na aktivnoj dužnosti koja je časno služila u ratno vreme u vojsci, mornarici, vazduhoplovstvu ili marinskom korpusu može da nosi titulu i da nosi uniformu najvišeg stepena koju je držala tokom tog rata. Nakon rata, regularno služeći pripadnici vojske koji drže materijalni ili privremeni čin često se vraćaju na raniji, materijalni čin, a svi ostali često završavaju službu. Međutim, nosiocu se može odobriti trajno zadržavanje čina koji su imali kada se sukob okončao.
  • „Privremeni“: obično se odobrava za određeni zadatak ili misiju. Nosilac drži čin dok zauzima tu funkciju. Uprkos imenu, privremeni čin se može održati duže vreme, možda čak i godinama. Privremeni činovi su česti u ratnim vremenima. U Velikoj Britaniji čin brigadira dugo se smatrao privremenim činom; dok je njegov nosilac adresiran kao „brigadir”, on bi zadržao permanentni čin pukovnika ili potpukovnika, ako ne bude izabran za promociju u čin generala. Podklase privremenog ranga (od najvišeg do najnižeg) uključuju:
    • Ratni materijalni: privremeno potvrđeni čin održan samo tokom trajanja datog rata, mada se ratni materijalni čin može tretirati kao materijalni kad se uzme u obzir podobnost nosioca za naredna napredovanja i imenovanja.
    • Zamenski je gde nosilac preuzima platu i nadoknade odgovarajućeg vršitelja dužnosti, ali viši zapovjednik može vratiti nosioca na prethodno držani čin. To se obično čini na kratko vreme dok je stalni nosilac funkcije odsutan. Tokom ratnog vremena, zamenski činovi su često držani po hitnom postupku, dok su nosioci zamenskih činova u mirnodopskim vremenima često oni koji moraju imati svoj stalni čin dovoljno dugo pre nego što budu potvrđeni u svom novom višem činu.
    • Zaslužni: počasni promovisani čin, bez punih službenih ovlašćenja ili plate koja odgovara tom rangu.
    • Lokalni ili teatarski: oblik privremenog ranga ograničen na određenu lokaciju umesto na određenu dužnost.
  • Počasni: Često se odobravaju pri penzionisanju, ili u određenim posebnim slučajevima radi odvanja počasti zaslužnom civilu. Generalno, počasni čin se tretira kao da je materijalni, ali obično ne podrazumeva odgovarajuću platu ili penziju (povišicu).

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Oxford Dictionaries”. Oxford University Press. Архивирано из оригинала 02. 02. 2013. г. Приступљено 15. 1. 2013. 
  2. ^ Cowper, Thomas J. (septembar 2000). „The Myth of the "Military Model" of Leadership in Law Enforcement” (PDF). Police Quarterly. 3 (3): 228—246. CiteSeerX 10.1.1.184.9816Слободан приступ. doi:10.1177/1098611100003003001. Архивирано из оригинала (PDF) 12. 5. 2013. г. Приступљено 15. 1. 2013. 
  3. ^ Meanings of military ranks; Jukka Mattila, Sampo Tukiainen & Sami Kajalo, Defence Studies Vol. 17 , Iss. 4, 2017
  4. ^ „Ranks”. GoArmy. 10. 7. 2018. Приступљено 30. 9. 2019. 
  5. ^ Rosignoli, Guido (1984). World Army Badges and Insignia Since 1939. Dorset: Blandford Press.
  6. ^ „CCC - China's Upcoming Leadership Changes and the PLA”. Архивирано из оригинала 18. 01. 2012. г. Приступљено 24. 12. 2019. 
  7. ^ Barbullushi, Suad (19. 6. 2012). „Background of the Armed Forces of the Republic of Albania (Albanian)”. aaf.mil.al (на језику: албански). Архивирано из оригинала 19. 6. 2012. г. Приступљено 10. 8. 2019. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]