WEB

С Википедије, слободне енциклопедије

WEB је систем компјутерског програмирања који је креирао Доналд Кнут као прву имплементацију онога што је назвао литерарно програмирање: идеја да се софтвер може креирати као литература, умрежавањем изворног кода унутар описног текста него обрнуто (као што је уобичајена пракса у већини програмских језика), у редоследу који је погодан за излагање људским читаоцима, а не у редоследу који је захтевао компајлер.

WEB се састоји од два секундарна програма: TANGLE, који производи компилибилни Паскал код из изворних текстова и WEAVE, који производи лепо форматирану, штампану документацију помоћу TeX-а.

CWEB је верзија WEB-а за програмски језик C, док је noweb посебан литерарни програмски алат, који је инспирисан WEB-ом (што се огледа у имену) и који је language agnostic. Најзначајнији програми написани помоћу WEB-а су TeX и Metafont. Савремене TeX дистрибуције користе други програм Web2C да конвертују WEB извор у C.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Knuth, Donald E. (1992). Literate Programming. CSLI Lecture Notes. 27. Stanford, California: Center for the Study of Language and Information. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Шаблон:Soft-eng-stub