Вирбелвинд

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Wirbelwind)
Флакпанцер IV Вирбелвинд

Главне карактеристике
Дужина 5.56 m
Ширина 2.9 m
Висина 2.76 m
Тежина 22 Т
Брзина 38 km/h на путу
  km/h изван пута
Досег 90-140 km
Главно наоружање топ Флаквирлинг 38,

4 х 20 mm са 3200 ком. муниције

Споредно наоружање 1× митраљез 7.92 mm са 1350 ком. муниције
Максималан оклоп тело 80 mm

купола 16 mm

Мотор Мајбах ХЛ 120 ТРМ
Посада 5

Флакпанцер IV Вирбелвинд (нем. Wirbelwind - вихор) је био немачко против-авионско оклопно возило засновано на шасији тенка Панцер IV. Развијено је 1944. године како би заменио старији против-авионски тенк Меблваген.

Током прве године рата Вермахт није био заинтересован за развој против-авионских возила зато што је Луфтвафе доминирала небом. Међутим, након што су се савезници консолидовали и почели да производе нове, моћније типове авиона, Немци су схватили да стационарна против-авионска одбрана не може да пружи ваздушну заштиту јединицама у покрету због чега се јавила потреба за мобилном против-ваздушном одбраном.

Са немачког тенка Панцер IV је демонтирана купола која је замењена са отвореном деветостраном куполом у којој је био смештен четвороцевни противавионски топ Флаквирлинг 38 калибра 20 mm. Иако је затворена купола била пожељнија, није постојала могућност њене уградње зато што је чевороцени против-авионски топ производио велике количине дима. Производња тенка је поверена Остбау Верке у Сагану у Шлезији.

У време када је Вирбелвинд уведен у наоружање, гранате калибра 20 mm нису више биле довољно ефикасне против авиона: због тога је Вирбелвинд убрзо замењен са Оствиндом (Ostwind) који је био наоружан једним против-авионским топом Флак 43, калибра 37 mm.

Слабији оклоп, као и велика брзина паљбе учинили су Вирбелвинд одличним возилом за борбу против непријатељске пешадије.

Претпоставља се да је током Другог светског рата произведено између 87 и 105 Вирбелвинда. Тачан број произведених возила није могуће утврдити због разлика у евиденцији произведених возила у Остбау Верке и броја возила која су се налазила на служби у Вермахту. Иако се тачан број вероватно никада неће сазнати, он је ипак био премали да би ово возило могло значајније да утиче на ток рата.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]