Дворац Хлубока

С Википедије, слободне енциклопедије
Дворац Хлубока
Дворац Хлубока у сумрак
Опште информације
МестоХлубока на Влтави
ОпштинаХлубока на Влтави
Држава Чешка
Врста споменикадворац
Време настанкаXIII век, садашње здање XIX век
Власникдржава Чешка

Дворац Хлубока (чеш. Zámek Hluboká nad Vltavou, нем. Frauenberg) је неоготички дворац у истоименом месту, око 9 километара северно од Чешких Будјејовица. Сматра се једним од најлепших двораца у Чешкој.

Године 2019, са 293.000 посетилаца, био је трећи најпосећенији дворац у земљи.[1]

Замак је окружен парком у енглеском стилу. У згради се налази Јужноморавска галерија, која поседује дела холандских и фламанских сликара 17. и 18. века.

Историја[уреди | уреди извор]

Замак је изградио Отакар II од Чешке у другој половини 13. века у стилу Готике. Током историје, грађевина је проширена у време Ренесансе, а почетком 18. века замак је реновиран у барокни дворац. Садашњи романтични изглед у стилу енглеског дворца у Виндзору, дворац Хлубока је добио реконструкцијом у периоду 1841-1871.

Јохан Адолф, принц Шварценберг, купио је овај дворац 1661. Породица је ту живела до краја 1939, када је последњи власник, Адолф Шварценберг, емигрирао у иностранство бежећи од нациста. Послератна Чехословачка држава је национализовала имовину породице Шварценберг 1947. Данас је дворац Хлубока национални културни споменик Чешке Републике.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Návštěvnost hradů a zámků v roce 2019 opět překonala pětimilionovou hranici” (на језику: чешки). National Heritage Institute. 2020-01-23. Приступљено 2020-08-20. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]