Пређи на садржај

Замак Виндзор

С Википедије, слободне енциклопедије
Замак Виндзор
Информације
Локација Уједињено Краљевство Виндзор, Беркшир
Статус завршена
Саграђена 11. век
Коришћење Званична резиденција Британске краљевске породице, део отворен за посетиоце
Површина 45.000 m²
Власник Британска краљевска породица

Замак Виндзор (енгл. Windsor Castle) је резиденција британских монарха која се налази у Виндзору, у округу Беркшир.[1] Овај замак је познат као једна од три званичне резиденције британске краљевске породице. Највећи је стално насељени замак на свету. Површина саме грађевине је 45.000 m². Замак на овом месту је изградио Вилијам I Освајач након инвазије Нормана у 11. веку[2].

Изграђен је на вештачки направљеном узвишењу стратешки важном за контролу реке Темзе и главног пута ка Лондону.[3][4] Првобитно је био окружен дрвеном палисадом и јарком, а касније су изграђене камене зидине у време владавине Хенрија I.[5][6] Од времена његове владавине овај замак је постао резиденција британских владара,[7] што га чини и најдуже насељеним замком у Европи. Током Првог баронског рата је одиграо значајну улогу. Тада је два пута био под опсадом, али је успешно одбрањен.[8] Хенри III је током 13. века изградио луксузну палату у оквиру комплекса замка, док је Едвард III поново саградио замак, што је био најскупљи грађевински пројекат неверског карактера у средњовековној Енглеској.[9] У оквиру замка је у 15. веку изграђена капела светог Ђорђа. Током владавине Тјудора замак је задржао свој изглед, али су Хенри VIII и Елизабета I повећали значај овог замка, јер су га користили за одржавање свих значајних дипломатских догађаја.

Током Енглеског грађанског рата коришћен је као седиште војске Парламента и као место на којем је Чарлс I био у притвору. Чарлс II је уз помоћ архитекте Хју Меја је извршио реконструкцију већег дела замка. Након периода у којем је замак био слабо одржаван, Џорџ III и Џорџ IV су у 18. веку реконструисали палату Чарлса II и тиме јој дали данашњи изглед. Краљица Викторија је извршила само мање промене на замку у којем су током већег дела њене владавине били организовани пријеми поводом разних свечаности. Током ваздушне битке за Британију у њега се склонила краљевска породица од бомбардовања. У пожару 1992. је претрпео значајна оштећења. Данас је популарна туристичка атракција у којој се организују пријеми за стране државнике, и у којем Краљица Елизабета II проводи викенде.

Референце

[уреди | уреди извор]
 1. ^ Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. В-Ђ. Београд: Народна књига : Политика. стр. 56—57. ISBN 86-331-2112-3. 
 2. ^ Mackworth-Young 1982, стр. 6.
 3. ^ Rowse 1974, стр. 12.
 4. ^ Robinson 2001, стр. 13.
 5. ^ Emery 2006, стр. 193.
 6. ^ Tatton-Brown 2008, стр. 18.
 7. ^ South 1977, стр. 35.
 8. ^ Tatton-Brown 2008, стр. 24.
 9. ^ Brindle & Kerr 1997, стр. 39.

Литература

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]
 • Замак Виндзор, Званични сајт британске краљевске породице
 • Замак Виндзор, Сајт The Royal Collection – Информације за туристе о дворцима у Уједињеном Краљевству